Програмата за ваксинация във Великобритания се радваше на предимство чрез компрометиране на мерките за безопасност и ефикасност. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Гардиън".

Бившият германски военен министър, която пое председателството на ЕК през 2019 г., отбеляза, че имала отговорност да отдели време, за да осигури успеха на програмата за масова ваксинация на Общността.

Повече от 100 млн. ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Повече от 100 млн. ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Но нито една от 29-те най-бедни държави в света не е започнала масова ваксинация

Изправена пред остри критики, включително от нейния предшественик Жан-Клод Юнкер, Фон дер Лайен увери, че е отдадена на ролята си и трябва да бъде съдена в края на мандата си през 2024 г.

"Някои страни започнаха да ваксинират малко преди Европа, вярно е", отбеляза тя, попитана за Великобритания, като допълни: "Но те прибягнаха до спешни 24-часови процедури за разрешаване на ваксини."

По думите ѝ Европейската комисия и страните членки са се договорили да не правят компромиси с изискванията за безопасност и ефикасност, свързани с разрешаването на ваксина, като е трябвало да се отдели време за анализ на данните, което, дори минимизирано, отнема от три до четири седмици.

Меркел обещава да предложи на всички германци COVID-ваксина до края на лятото

Меркел обещава да предложи на всички германци COVID-ваксина до края на лятото

Меркел защити правителството си срещу критиките относно бавното ваксиниране

"Така че, да, Европа го започна по-късно, но това беше правилното решение. Напомням ви, че ваксината представлява инжектиране на активно биологично вещество в здраво тяло. Тук говорим за масова ваксинация, това е гигантска отговорност", изтъкна Урсула фон дер Лайен. 

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство даде зелена светлина за ваксините на Pfizer/BioNTech на 2 декември и на Оксфорд/AstraZeneca на 30 декември чрез временно, спешно одобрение на конкретни партиди, подход, достъпен и за страни членки на ЕС.

27-те правителства на ЕС обаче решиха да търсят разрешение заедно чрез Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която не е в състояние да приеме бързия вариант. Ваксината на Pfizer/BioNTech беше одобрена на 21 декември, а AstraZeneca получи одобрение миналия петък.

До края на юни ЕС ще разполага с половин милиард ваксини срещу COVID-19

До края на юни ЕС ще разполага с половин милиард ваксини срещу COVID-19

Само от ваксините, които вече са одобрени, ЕС ще получи 406 млн дози...

На фона на критиките по време на одобрението, британският лекарствен регулатор увери, че е направил "стриктна оценка на данните във възможно най-кратък срок, без да компрометира изчерпателността на нашия преглед".

Европейската комисия беше критикувана заради недостиг на ваксини, като само 2,84% от пълнолетното население на ЕС получи ваксина срещу 14,41% във Великобритания до момента.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС "тепърва започва", а стратегията на комисията била "правилната".

През първото тримесечие на тази година тя се забърка в ожесточен спор с AstraZeneca заради недостиг на дози.

Комисията изрази подозрения, че недостигът се дължи на дози, доставени на Обединеното кралство. Фон дер Лайен също така поиска да се произвежда ваксина за гражданите на ЕС от заводи в Оксфорд и Стафордшър, за да се компенсират липсващите доставки.

Макрон пришпорва ЕС да е по-бърз и ефективен с COVID-19 ваксините

Макрон пришпорва ЕС да е по-бърз и ефективен с COVID-19 ваксините

ЕС можел да е повече представен в Сърбия