Очаква се до средата на тази година страните от ЕС да разполагат с близо половин милиард дози ваксини срещу COVID-19, съобщи БНР с позоваване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Само от трите ваксини, които вече са одобрени в ЕС, страните от общността ще получат 406 милиона дози до края на юни, допълва председателката на ЕК, цитирана от гръцкия вестник "Катимерини".

Ако бъдат одобрени и препаратите на Johnson&Johnson и CureVac, количеството на ваксините до края на периода ще нарасне на 486 милиона.

Като се позовава на свои източници, "Катимерини" пояснява, че 55 милиона от тях ще бъдат от препарата на Johnson&Johnson, който се прилага само в една доза.

Изданието изчислява, че при това положение, ако няма други значителни закъснения с производството на препаратите, до края на юни ще ваксинираните европейски граждани ще бъдат 270 милиона или 60% от населението на ЕС.

ЕС иска 70% от пълнолетните да бъдат ваксинирани до лятото

ЕС иска 70% от пълнолетните да бъдат ваксинирани до лятото

AstraZeneca ще увеличи доставките на ваксини за ЕС с 30%

Урсула фон дер Лайен коментира, че ЕК в договореност с всички страни-членки е решила да не съкращава процедурата по одобряване на ваксините, за разлика от някои държави извън общността. Тя определя европейското решение като правилно. То е забавило ваксинацията, но е в интерес на сигурността за здравето на гражданите. На други места препаратите са получили одобрения по спешност - в рамките на 24 часа, което обаче увеличава рисковете при ваксинацията.

Междувременно стана ясно, че ЕС няма да разчита на препарата на AstraZeneca толкова, колкото първоначално беше предвидено. Планираше се този препарат да е основен за масовата имунизация през първите три месеца на годината, на Брюксел реши да промени стратегията, след като от компанията заявиха, че няма да изпълнят заявените количества до края на март.

BioNTech обеща още 75 млн. дози COVID-19 ваксина за ЕС

BioNTech обеща още 75 млн. дози COVID-19 ваксина за ЕС

Доставката трябва да се случи през второто тримесечие на годината

Припомняме, по-рано премиерът на Италия Джузепе Конте изрази опасения, че забавянето при производството на препаратите може да провали ваксинационния план в неговата страна и в други европейски държави.

Припомняме, през декември Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксината на Pfizer-BioNTech, а в началото на януари и тази на компанията Moderna. През миналата седмица беше одобрен и препаратът на AstraZeneca.