Германската биотехнологична компания BioNTech иска да достави още 75 млн. дози ваксина срещу COVID-19 на Европейския съюз през второто тримесечие на 2021 година. Това обяви финансовият директор на компанията Зирк Пьотинг, цитиран от германските медии.

Тази бройка означава, че компанията, която разработи ваксината си заедно с американската фармацевтична компания Pfizer, ще се върне към първоначалния си план за доставка, обясни Пьотинг.

Производителите на COVID-ваксините не са съвсем коректни, призна Мутафчийски

Производителите на COVID-ваксините не са съвсем коректни, призна Мутафчийски

По думите му ескпертите у нас са разтревожени за разпространението на британския щам в Европа

Изказвайки се преди среща с германски правителствени представители, той добави, че въпросната бройка ваксини трябва да е допълнение на доставката на всички обещани ваксини през първото тримесечие.

"За да отговорим на нарасналото световно търсене, планираме да произведем 2 млрд. дози от нашата COVID-19 ваксина през 2021 г. За целта ще увеличим планираното по-рано производство на 1,3 млрд. дози ваксина с повече от 50%. Мерките за разширяване на нашия производствен капацитет се изпълняват по план", увери Пьотинг.

По-рано консорциумът Pfizer/BioNTech и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca заявиха, че се сблъскват със забавяния на доставката на COVID-19 ваксините. AstraZeneca обаче обеща през уикенда, че ще достави допълнителни 9 млн. дози на ЕС през първото тримесечие на годината.

Германия поръча ваксини за 2022 година на фона на недостиг в ЕС

Германия поръча ваксини за 2022 година на фона на недостиг в ЕС

Ако има нужда и при ясни приоритети