"Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили".

Това заяви пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

"Тревожна е тенденцията за бъдещето. Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. "скачащите локдауни", дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди", отбеляза Мутафчийски.

Нови 3600 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас

Нови 3600 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас

Утре очакваме още 17 550 дози от ваксината на "Пфайзер"

Той допълни, че в момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

Във връзка с ваксините, председателят на НОЩ заяви, че се оказва, че фирмите производители не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи.

"На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от "АстраЗенека". Днес се очакват от "Модерна" 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от "Пфайзер". Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози", поясни той.

Общо 18 млн. дози ваксини очакваме по всички договори

Общо 18 млн. дози ваксини очакваме по всички договори

МЗ публикува на сайта си информация за очакваните дози от всички ваксини

За ефективността на ваксината на "АстраЗенека" при по-възрастните пациенти Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.