Парламентът излезе с гневна декларация относно задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери.

След гласуването по вота на недоверие, депутатите се заеха с дебатиране на документа, осъждащ действията на гръцките фермери, около който се обединиха и управляващите, и опозицията.

Председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова изчете декларацията. В документа се отчита „незаконната блокада“ на границата, организирана от гръцките граждани, както и факта, че гръцките власти не осъществяват адекватен контрол. В декларацията се отбелязват и негативните последици за българските превозвачи.

43-ото НС не приема блокирането на контролно-пропусквателните пунктове“, отбеляза Джема Грозданова. Документът призовава отговорните български институции да продължат усилията за решаване на проблема, а ЕК да започне наказателна процедура срещу Гърция.

Транспортният министър Ивайло Московски призова депутатите да подкрепят декларацията, за да бъде защитен интересът на българските превозвачи. От парламентарната трибуна той изтъкна, че се солидализира с българските превозвачи.
Нарушено е изконно право на ЕС - свободното движение на стоки и хора, незаконно от страна на Гърция“, отбеляза той.

Московски предупреди, че напрежението би могло да ескалира още повече. Той определи поведението на гръцките фермери като безобразно и допълни, че всеки ден има пиянски изпълнения. „Предизвикват умишлено нашите превозвачи“, отсече Московски. На този фон българските шофьорите тотално бедствали.

От ДПС ще подкрепят декларацията. "Ще подкрепим и всички мерки за трайно решение на този „зимен карнавал", посочи зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов. По думите му, тези протести не са епизодични. "Те са зимни земеделски протести в Гърция и ние знаем последствията от тях", коментира Имамов, допълвайки, че от тях страда и гръцкият бизнес. Той призова да се търси трайно решение на проблема.

Кристиан Вигенин от БСП изрази надежда, че декларацията ще бъде ясен знак към институциите и към гръцката страна. Този документ, по думите му, е първа стъпка за това, че не е възможно две съседни приятелски страни да се подлагат на подобни действия от страна на 50 протестиращи.

Става въпрос за вътрешнополитически проблеми в Гърция, които умишлено гръцките административни власти не решават“ , заяви на свой ред патриотът Красимир Каракачанов.

Той напомни, че това е седмата или осмата блокада на границата. Не едно или две правителства били поставени пред изпитанието да решават проблем, който не зависи от българските власти и не е предизвикан от българските граждани.

Според Каракачанов блокадата на границата показва, че в Гърция определени съсловия и политически формации си позволяват да решават вътрешнополитическите си проблеми, ощетявайки стотици хиляди български граждани.

„Само за последния случай, над 200 малки предприятия, предимно в Югозападна България, затвориха и спряха работа поради липсата на суровини”, коментира още Каракачанов.

Това, което се случва на гръцката граница, е една трагедия за ЕС като цяло, защото е недопустимо възпрепятстването на основни права като свободното движение на стоки", заяви герберът Станислав Иванов. Той запита защо гръцката страна със своя апарат на МВР не може да се справи с 50 човека. Недопустим е и фактът, че от страна на гръцкото правителство, като цяло, няма никаква реакция.

Единодушно със 186 гласа депутатите приеха декларацията.