Една определена юридическа кантора има договори за услуги за над 400 000 лв. с дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията.

Това показва проверка на министерството. По-голяма част от договорите са подписани в периода юни - август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със същата адвокатска кантора. Общо 16 договора са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил платен авансово на 100%.

В проверката прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите.

Със същата адвокатска кантора са били сключвани и договори за абонамент, като се е плащало независимо дали е извършвана работа или не. Три дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията са поели подобно задължение, като общата сума е около 20 000 лв. на месец или близо четвърт милион на година. От Министерство на икономиката отбелязват, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства.

Мнозинството от тях са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества. Прави впечатление, че по едно и също време редица предприятия откриват тази кантора и започват да сключват сходни договори. Заради начина на действие от Министерство на икономиката посочват, че проверката налага да бъде продължена и от други специализирани органи, макар и да не се посочват кои са те.

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите

Бившият началник на кабинета Нинова не е съгласен с Никола Стоянов за състоянието на държавните оръжейни предприятия

От ведомството уточняват, че има сигнал, че един от съдружниците в тази кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Има и твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове. По този казус е сезирана е Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Никола Стоянов праща на прокуратурата преводиите на "Кинтекс" към офшорка в Дубай

Никола Стоянов праща на прокуратурата преводиите на "Кинтекс" към офшорка в Дубай

Според МИ парите минавали през фирми на Балканите, за да се заобиколят щателни банкови проверки