Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е разпоредил всички документи, свързани с паричните преводи на "Кинтекс" към офшорна фирма в Дубай, да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата, с оглед на предполагаемо извършено престъпление.

Това съобщават от ресорното министерство, като припомнят, че на 11 август 2022 г. ДАНС влезе в оръжейното дружество, а по-късно бе потвърдено, че за един ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

От Министерството на икономиката и индустрията допълват, че по инструкции на фирмата от офшорната зона от страна на "Кинтекс" са превеждани големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, за които които към момента не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец. Предполага се, че тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти. Чрез ползването на финансови посредници тези процедури били съкратени, най-вероятно, за да преминат преводите в дните между смяната на предходния и настоящия министър на икономиката, посочват още от служебното икономическо министерство.

Никола Стоянов е разпоредил проверка в "Кинтекс"

Никола Стоянов е разпоредил проверка в "Кинтекс"

Служебното правителство обмисля нова формула за помощ на бизнеса в условията на инфлация

От институцията коментират и репортаж на bTV, в според "Кинтекс" плаща по договор за консултантски услуги на дубайската фирма още от 2015 година, което било потвърдено от самите получатели на парите. В материала се цитира писмо от 24 юни 2019 г. от мениджъра на дубайското дружество "Легаси Мениджмънт Мена Лимитид" Самюел Ападу до тогавашния директор на "Кинтекс" Явор Стойков, в което Ападу иска "Кинтекс" да преведе 56 000 евро по сметка на българската фирма "Уелд Комерс", с която дубайското дружество има договор за финансови услуги и "съгласие от нея да получи средствата". Твърди се и за още 5 такива превода към "Уелд Комерс" на обща стойност над 3 560 000 евро. Според репортажа от българската фирма потвърждават за преводите. От дубайското дружество пък отговорили на запитване на медията, че работят с "Кинтекс" от 2015 г. и са получавали плащания само след успешна доставка и изпълнение на проект и само след като в "Кинтекс" е получавано пълното плащане от крайния потребител. Други компании пък били получавали средства от името на "Легаси Мениджмънт Мена Лимитид" в моменти, когато банката на дубайската фирма не е приемала плащания в щатски долари от "Кинтекс" поради спецификата на сектора или банковата политика.

Според Министерството на икономиката и индустрията показаната в репортажа фактология буди съмнение за момента, в който е действано и евентуалното ощетяване на държавното дружество.

Александър Михайлов: За два дни източиха от Кинтекс 800 000 лева

Александър Михайлов: За два дни източиха от Кинтекс 800 000 лева

Парите превеждат на офшорна фирма от Дубай

"Припомняме, че на 18 април 2022 г., предходният министър на икономиката и индустрията лично съобщи за смяната в ръководството на "Кинтекс". Досегашният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова, когато станаха публично известни паричните преводи към Дубай, неколкократно отрече за нарушения в оръжейното дружество от страна на назначеното от нея ръководство. Последните изказвания контрастират с излъченото днес журналистическо разследване, поради което е необходимо да се проучат всички възможности за съпричастност в действията на "Кинтекс" на трети лица", посочват още от икономическото министерство.

От институцията допълват, че през миналата седмица са получили официално запитване от bTV по засегнатите в репортажа теми. С официално писмо от 26 август 2022 г. ДКК разпоредила на ръководството на "Кинтекс" незабавно да отговори на изпратените въпроси пред камера и да обяснят какво е наложило тези действия. Въпреки писмената заповед от техния принципал (собственик), те спрели да отговарят на телефоните си, което е още един сигнал за извършени нередности, които следва да провери прокуратурата.

ДКК: Държавни дружества се ползват като пощенски кутии от партийни пресцентрове

ДКК: Държавни дружества се ползват като пощенски кутии от партийни пресцентрове

Още нямат разяснение за превода към офшорка в Дубай

"Ръководството на "Кинтекс", което е извършило плащанията на 800 000 лв. за 1 ден към офшорно дружество в Дубай, бе освободено през миналата седмица. Единственият експерт, останал в Съвета на директорите от предходния период, е гласувал против тези действия на заседание на ръководния орган. Въпреки неговото несъгласие, в оперативен порядък са били подготвени и извършени два валутни парични превода, като най-вероятно последващи такива са спрени само благодарение на намесата на ДАНС", отбелязват от Министерството на икономиката и индустрията.

От институцията обясняват също, че едва в понеделник, 29 август 2022 г., след встъпване в длъжност на новото ръководство, е отговорено на журналистическите въпроси, в обем, безопасен за търговската дейност на дружеството.