Пълното срастване между партийни личности и държавните дружества в системата на Държавната консолидационна компания (ДКК) е довело до там, че днес тези структури се използват за партиен пиар в навечерието на предизборната кампания. Това уврежда имиджа на предприятия с дългогодишна история и може да навреди на договори, които се изпълняват в България и в чужбина, се посочва в позиция на ДКК.

Уволнената шефка на ДКК: Да не ползваме ДАНС като плашило

Уволнената шефка на ДКК: Да не ползваме ДАНС като плашило

Смиляна Нитова очаквала да бъде уволена

Изявлението е по повод обвиненията за нередности, отправени от ВМЗ и Кинтекс, които според Държавната консолидационна компания съдържат манипулативна информация, изнасят търговска информация и обиди към трети лица, които от своя страна могат да заведат дела за репутационна вреда, за които държавата ще трябва да плаща.

"Изразяваме силно притеснение, че публични позиции, изразени от председател на една от партиите в Република България, след това се мултиплицират от държавни дружества, с което те пряко се въвличат в предизборната кампания", заявяват от ДКК.

ВМЗ даде на прокурор договор, сключен, когато Никола Стоянов бил шеф на Съвета на директорите
Обновена

ВМЗ даде на прокурор договор, сключен, когато Никола Стоянов бил шеф на Съвета на директорите

Обвиняват го и за нарушаване на договор с "Кинтекс"

От Държавната консолидационна компания посочват, че това дава отговор въпроса как и на какво основание са избирани ръководителите на тези постове и дали водеща е била експертизата им или само определена партийна принадлежност. "Също така, в част от тези дружества към този момент няма назначени служители за Връзки с обществеността и в този смисъл е възможно подобни информации да се подготвят от партиен пресцентър, като държавните дружества да се използват като пощеснка кутия, от която медиите да ги получават", се казва още в позицията.

Никола Стоянов е разпоредил проверка в "Кинтекс"

Никола Стоянов е разпоредил проверка в "Кинтекс"

Служебното правителство обмисля нова формула за помощ на бизнеса в условията на инфлация

От ДКК допълват, че към този момент нямат информация на какво основание ВМЗ са превели за един ден аванс от 3 млн. лв. на строителни фирми, без да е проведен конкурс. Освен това нямат и разяснения по направените плащания от Кинтекс към офшорна компания в Дубай на стойност 800 хил. лв.

"Общото между тези преводи е, че са извършени веднага след като предходния министър на икономиката е напуснал поста и при изключително съкратени срокове. Нещо повече - новият министър на икономиката бе разпоредил спиране на всички плащания до извършване на анализ в публичните предприятия, но това разпореждане не е било изпълнено. В резултат милиони левове са насочени към частни компании, без аргументация пред принципала в лицето на ДКК", се отбелязва в позицията.

Директорът на ВМЗ-Сопот: Няма фалит, а "политическа поръчка"

Директорът на ВМЗ-Сопот: Няма фалит, а "политическа поръчка"

Иванов заплаши служебният министър на икономиката да го съди за клевета

От ДКК изтъкват още, че са сериозно обезпокоени, че е възможно да се подготвя въвличане на държавните предприятия в предизборната кампания не само чрез медийна пропаганда, но и чрез финансиране на близки фирми до политически лица.

Нинова доволна, че украинският посланик оборил лъжите за износа ни на оръжия за Украйна

Нинова доволна, че украинският посланик оборил лъжите за износа ни на оръжия за Украйна

Призова служебния кабинет да се съобразява с решението на НС

Към момента в "Кинтекс" и ВМЗ са предприети кадрови промени като в момента, в който новите лица влязат в дружествата, ще направят пълен одит и ще предоставят наличната информация на обществеността, посочват от Държавната консолидационна компания.

Смениха ръководството на ДКК

Смениха ръководството на ДКК

За изпълнителен директор е избран Венцислав Димитров