По повод на изнесена от бившия директор на "Кинтекс" Александър Михайлов информация, че ръководството на ВМЗ-Сопот е създало предпоставки за неизпълнение на договор с "Кинтекс" "за сметка на приоритизирането на частни фирми и по този начин не е защитило държавния интерес", от ръководството на "ВМЗ" заявяват в своя позиция, че договорът с държавната фирма "Кинтекс" е нарушен за сметка на частни фирми, когато председател на борда на ВМЗ е бил настоящият служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Смениха ръководството на ДКК

Смениха ръководството на ДКК

За изпълнителен директор е избран Венцислав Димитров

От ВМЗ посочват, че в периода от 24 април 2022 г. до 3 юни 2022 г. заводът е предоставил на частна фирма 20 000 изделия, предназначени по договор за държавната фирма "Кинтекс", което е създало реални предпоставки за неизпълнение на договора с "Кинтекс" и заплаха от изплащането на огромни неустойки.

Никола Стоянов: Царят е гол

Никола Стоянов: Царят е гол

Промените в държавните предприятия са на базата на правилата и качествата на хората, увери той

"Държавният интерес не е защитен от тогавашното ръководство. "ВМЗ" ЕАД в същия този период - от 24 април 2022 г. до 03 юни 2022 г., се ръководи от Никола Стоянов - тогава председател на Съвета на директорите и днес - служебен министър на икономиката и индустрията, се казва още в позицията.

От сега действащото ръководство на ВМЗ-Сопот заявяват, че с назначаването на нов борд и Иван Иванов за изпълнителен директор на оръжейното предприятие от министъра на икономиката и индустрията в кабинета "Петков" Корнелия Нинова - от средата на юни 2022 г., започнала активна работа по изпълнението на договора с "Кинтекс".

От ВМЗ изтъкват също, че изнасянето по този начин на информация, свързана с военното производство, вреди на бизнеса, като уверяват, че към този момент няма условия за неизпълнение на договора на завода с "Кинтекс".

Директорът на ВМЗ-Сопот: Няма фалит, а "политическа поръчка"

Директорът на ВМЗ-Сопот: Няма фалит, а "политическа поръчка"

Иванов заплаши служебният министър на икономиката да го съди за клевета

"Нещо повече - изпълнителният директор Иван Иванов кани във ВМЗ двамата изпълнителни директори на "Кинтекс" Александър Павлов и Валери Гроздев на място да видят произведените изделия и това, че по договора се работи. Направени са необходимите разчети за производството и доставката, и към днешна дата са взети всички мерки договорът да бъде изпълнен своевременно, въпреки, че старото ръководство с председател на Съвета на директорите - служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, е създало предпоставки за неизпълнение на договора", се посочва в позицията.

Никола Стоянов е разпоредил проверка в "Кинтекс"

Никола Стоянов е разпоредил проверка в "Кинтекс"

Служебното правителство обмисля нова формула за помощ на бизнеса в условията на инфлация

По-късно от ръководството на ВМЗ съобщиха, че са внесли в Прокуратурата сигнал за договор, който според тях всеки месец ощетява завода. Договорът е за превоз на работници на ВМЗ и е сключен по времето, когато служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е бил председател на Съвета на директорите на "ВМЗ" ЕАД.

"Тъй като сигналът вече е внесен в Прокуратурата, нямаме право да посочваме конкретика", заявиха от ръководството на ВМЗ.