„В момента ГДБОП и ДАНС са специални служби, а стилът и методът на специалните служби се различава от стила и методите на полицейските служби", коментира МВР шефът Цветлин Йовчев и подчерта, че от методическа гледна точка сливането на двете служби е добро решение.

Йовчев взе думата от парламентарната трибуна, след като приключиха многочасовите дебати по първото четене на промените в закона за ДАНС.

Необходимо е да имаме гаранции, че както МВР, така и ДАНС ще бъдат поставени под ефективен контрол, категоричен бе той.
„Има възможности в този закон за такъв контрол, ще бъдат взети и допълнителни марки, които ще гарантират на гражданите, че никое крило на структурите няма да може да се възползва от своите правомощия по начин, различен от този, предвиден в закона", обеща Йовчев.

„При такава реформа е много важно да направим така, че трансформация да бъде извършена по начин, който няма да доведе до загуба на функционалност. Министерство на вътрешните работи ще направи всичко необходимо, така че промените да не доведат от сътресения в ГДБОП и останалите дирекции", сигурен е той.

По думите му МВР има достатъчно ресурси, за да организира ефективно противодействие на престъпността и изваждането на ГДБОП няма да породи невъзможност за справяне с нея.

„Към момента дейността на ГДБОП почти изцяло се припокрива с функциите на икономическа и криминална полиция", коментира министърът, според когото изваждането на дирекцията за борба с организираната престъпност ще разграничи функциите.

„Не бих давал оценки добри или лоши са резултатите до момента. Това е въпрос на критериите, които си поставяме", уточни Йовчев и си пожела по-високи критерии и по-добри резултати занапред.

За финал министърът посочи, че във всяка система е много важно да има обратна връзка и обеща, че МВР ще осигури „този, който е отгоре - Народното събрание, правителството и президентът да са в състояние да получават информация от всички канали, което няма да позволи блокиране на процеса по осигуряване на национална сигурност на държава, което една от структурите не работи".