Ръководителят на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов потвърди пред Нова телевизия, че дерогацията за България от ембаргото върху вноса на руски петрол е изключение, което е дадено в полза на българските граждани, за да не страдат те от наложените санкции, а не за да се прави търговия и износ.

"Изключението е поискано от българските власти с аргумента, че то ще бъде в полза на българските граждани", посочи Кюланов и обясни, че си има регламенти, които при нарушение ЕК ще започне съответната проверка и може да се стигне включително и до наказателна процедура във времето.

На въпрос дали дерогацията е наистина приложима, Кюланов с уточнението, че не е експерт в сферата на петрола и петролните продукти, увери, че ЕК се грижи за гражданите на Европейския съюз и не дава неприложими разрешения. Дълго е обсъждано защо цените не са 2 лева, а са 3 лева в България, а обявената цена от 5 лева изглежда спекулативна, посочи Цветан Кюланов.

КЗК установи "ценовата преса", налагана от Лукойл

КЗК установи "ценовата преса", налагана от Лукойл

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на ЕвС

Срамно е, че министърът на икономиката твърди, че след прилагането на дерогацията цената ще се повиши, отсече в студиото Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Според него цялата държава в момента е хукнала да осигурява преференциални условия за една частна руска компания. Защо една частна компания ще определя условията, при които държавата ще работи, пита Димитров.

"Рафинерията може да работи изцяло без руски петрол. Не е вярно, че трябва огромна инвестиция, за да се случи това", посочи Владимиров и даде пример с рафинерията на "Лукойл" в Германия, която е взета под специален надзор.

Има предостатъчно танкери, които да предоставят петрол на българския пазар и нищо страшно няма да се случи, ако рафинерията затвори.

Дерогацията на България за руския петрол не е за да го препродава, уточнява ЕК
Обновена

Дерогацията на България за руския петрол не е за да го препродава, уточнява ЕК

Целта била страната ни само да се снабдява с горивото

"На 6 декември няма да има износ на петролни продукти, а цените ще спаднат. Ако "Лукойл" реши да затвори рафинерията и напусне пазара, това ще е нейно решение."

В момента цената на суровия петрол е 30% от крайната цена, останалото са данъци и печалба. Само за последната година печалбата на "Лукойл" е нараснала с 60%. Българската "Лукойл" се възползва от ниските цени на световния пазар и го продава на пазарните цени в Европа

Оставете санкциите, морала и партньорството. България е единствената страна с излаз на море, която има дерогация, призова Мартин Владимиров.

Мнението на Кюланов опроверга обаче Константин Стаменов от Българска федерация на индустриални и енергийни консуматори.

В документите България е изпусната от този контрол. Да си четат документите, призова Стаменов.

Той попита защо 10% дискаунт не е ли добре за българските потребители, както ще дойде от дерогацията.

Стаменов формулира и българския интерес - след като "Лукойл" ще си плаща данъците у нас, ще влезе голям процент във Фонда за енергийна сигурност, тъй като от там българските потребители ще получат компенсации за високите цени.

Трябва да има равни условия за третиране на суровия петрол независимо от начина на доставка - по петролопроводи и с танкери.