Комисията за защита на конкуренцията е установила, че "Лукойл-България" ЕООД е част от вертикално интегрираната група Лукойл, която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и притежава силно развита складова и транспортна инфраструктура, което представлява конкурентно предимство пред останалите дружества развиващи дейност на пазарите на горива в страната. Дружеството също така притежава висок пазарен дял и е пазарен лидер на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната. Това се посочва в изявление от страна на Комисията от днес.

КЗК идентифицира конкурентни проблеми, свързани с прилаганата от страна на дружеството ценовата политика при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Според Комисията дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите. Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

КЗК наблюдава цените на горивата, но няма право да се меси

КЗК наблюдава цените на горивата, но няма право да се меси

Обясняват, че цените на дребно зависят от цените на едро

Според Комисията това поведение на "Лукойл-България" ЕООД представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната, с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

Анализът на КЗК е извършен предвид социално - икономическата значимост на горивата, поради прекия им ефект върху цялата българска икономика и прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар.

Конкретния мониторинг е по искания от участници на пазара на търговия на едро на горива ("ОМВ България" ЕООД и "Инса Ойл" ЕООД), направени пред КЗК и по образувано производство срещу Лукойл България ЕООД за установяване на извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от ДФЕС относно ценовата политика на дружеството при търговията на едро с моторни горива.

В срок от 60 (шестдесет) дни адресатът на определението и подателите на исканията имат право да представят писмени възражения, съответно становища по предявените твърдения.

КЗК проверява поскъпването и на горива, и на олиото

КЗК проверява поскъпването и на горива, и на олиото

ВАС обяснява, че в пазарната икономика всеки един оператор може да си поставя каквито иска цени