Европейската комисия (ЕК) повиши оценката си за икономическия растеж на България през 2016 и 2017 година. Това обяви във фейсбук премиерът Бойко Борисов във връзка с есенния доклад на Еврокомисията.

В доклада си комисията прогнозира по-добър от очакваното икономически растеж при продължаващо понижение на безработицата в България през тази и следващата година. Очакванията на ЕК са държавният ни дълг да удари пик през настоящата година и след това да започне да се понижава в средносрочен план.

ЕК отбелязва, че реалният Брутен вътрешен продукт (БВП) на страната ни е нараснал с 3,6 % през 2015 г. За настоящата година се очаква известно забавяне на растежа на българската икономика до 3,1%, през 2017 година до 2,9% и до 2,8% през 2018 година.

Анализирайки доклада, Борисов отбелязва, че комисията очаква по-нисък бюджетен дефицит за тази и следващата година.

Очаква се също правителственият дълг да намалее. Това щяло да е като резултат от ниските първични бюджетни дефицити и подобряване в условията за финансиране на дълга.

ЕК отчита доброто представяне и на износа през 2016 г., подкрепено от стабилно търсене от страна на търговските партньори от ЕС и силния туристически сезон и съответно, прогнозата за текущата сметка е за излишък в размер на 2% от БВП през 2016 г., пише още Борисов.

Той отбелязва, че се очаква да продължат положителните тенденции на пазара на труда.

Растежът на заетостта е завишен в сравнение с пролетната прогноза. Предвижда се също безработицата, заедно с очакваното намаление на работната сила, да намалее до 7,1% през 2017 г. и до 6,3% през 2018 г., пише още премиерът във фейсбук.