Европейската комисия обяви днес, че нейни експерти са приели допълнителни ветеринарни мерки за българските и румънските земеделски продукти.

Тяхната цел е да адаптират българските и румънските земеделски продукти към европейските норми, за да не се допускат съмнителни месни и млечни продукти от двете страни на пазара на Европейския съюз след приемането им в съюза от януари 2007 г., уточняват от БНР.

Мерките са били предложени от Европейската комисия и гласувани в Постоянния комитет за ветеринарна и хранителна сигурност в ЕС.
В този комитет, който се председателства от представител на Комисията, влизат експерти от всички страни членки на съюза.

Допълнителните мерки включват одобрение на специални планове в случай на поява на сериозни болести по домашните животни в двете страни, приемане на преходни мерки за месото и месните продукти, внесени в България и Румъния преди 1 януари 2007 г., и преходни мерки за млекопреработвателния сектор в България.

Специалните планове за действие при неочаквана поява на сериозни болести по домашните животни ще бъдат задействани, когато бъде регистрирано заболяване от четири болести: птичи грип, нюкасълска болест, чума по свинете и шап.
Срещу всяка от тези болести е разработен отделен план за действия. Посочени са извънредните мерки, които трябва да бъдат взети, подробности как ще действат центровете за контрол върху тези болести.
Според законодателството на ЕС всяка страна в съюза трябва да има разработени подобни планове, обяви Европейската комисия.