ЕК засега не се ангажира с оценка дали България има неподходяща статистическа методика или има манипулация на икономически данни.

Това коментира говорителят на еврокомисаря Оли Рен Амадеу Алфатаж по повод на причините за проверката на Евростат, съобщава БНР.

Ще се проверява статистиката за миналата година и то в посока на това как се стига до данните и как се обобщават те. Така на фокус в това отношение ще бъдат данните от бюджета за 2009 година, а не настоящия бюджет.

Говорителят на еврокомисаря за икономическите и валутни въпроси Оли Рен Амадеу Алтафаж посочи две основни причини за тревогите на ЕК.
Първата е, че тя съвсем наскоро е била информирана за значителни ревизии на бюджетните перспективи, което, по думите му, е нарушение на ангажиментите по европейските договори.

ЕК няма информация защо България е ревизирала бюджетните си данни от балансиран бюджет към бюджет с дефицит, което според българските власти ще от порядъка на 3.8%.

Това става в рамките на няколко седмици и то на фона на подобрен макроикономически сценарии, посочи още Амадеу Алфатаж.

Той добави обаче, че предстоящата у нас проверка няма да се занимава с бюджет 2010 и промените в него, а със статистическите данни и макроикономическата информация за 2009-а година. Още не се знае точно кога ще бъде направен този одит.