Природозащитници поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

В отворено писмо до премиера Борисов коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" поиска незабавната оставка на Димов. Искането на оставката на екоминистъра е мотивирано от това, че служители на МОСВ са извели невярна информация и снимки за проведена официална среща между представители на коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" и представители на Европейската комисия.

Според активистите на 22 ноември се е състояла среща между българските НПО-та и представители на ЕК. Срещата е била поискана във връзка с официалното посещение на представителите на ЕК, както и предвид факта, че повечето от гражданските организации в коалицията не са били поканени от МОСВ за участие в проведените срещи с представителите на ЕК.

Природозащитниците са категорични, че по време на изпълнение на служебните си задължения служителите на МОСВ са се появили на мястото на срещата на коалицията с представителите на ЕК и са изчакали срещата да приключи. Те разпространили клеветническа информация и снимки по медиите.

Според коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" Нено Димов е пряко отговорен за тези действия на неговите служители, като с тези действия се е уронил престижът на българските граждани и Европейската комисия. Следователно Димов трябва незабавно да подаде своята оставка. "Убедени сме, че без неговата санкция, никой служител на МОСВ не би си позволил такава провокация само месец и половина преди Българското председателство", допълват активистите.

От коалицията са категорични, че ако Димов остане на поста си, през следващата седмица те ще изпратят предупредителни писма до службите на Европейската комисия и до съответните институции на останалите 27 страни членски на ЕС. Активистите заплашват, че в писмата европейските и националните институции ще бъдат информирани да очакват по време на българското председателство незаконно събиране на компромати срещу членове на своите делегации, "които българските власти и техните олигархично-мафиотски приятели по една или друга причина считат за неудобни, вражески или подлежащи на изнудване".

"Нашият дългогодишен опит с българските институции и служби показва, че събирането на компромати за неудобни на българските власти лица, вкл. чужденци, не е преставало и български политици ги използват за политически и личностен натиск в угода на тъмни интереси", пишат още активистите.