Десетки природозащитници протестират пред сградата на Министерския съвет в София. Недоволството им е под надслов "Долу ръцете от българската природа" с искане да бъдат запазени Камчийски пясъци и другите природни феномени в страната ни, съобщи БНР.

Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони" виждат трайно решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Протестиращите ще посрещнат министрите преди редовното правителствено заседание. Еколозите настояват за разваляне на незаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 г. видни бизнесмени с евтини крайбрежни имоти. Частните лица да получат обратно горите си в Централна и Западна България, а Камчийски пясъци да стане отново държавна собственост, призовават природозащитниците. Според тях така ще се опази плажът.

Еколозите припомнят последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието.

"Как да живеем на място с тотално унищожена природа? Цялото крайбрежие е застроено, продадено, заменено в разрез със закона", питат протестиращите.

"Свидетели сме как за пореден път поредни кътчета от природата ни, засега защитени, да ги подарят на т.нар. "инвеститори" или "строители", чиято единствена цел е печалба, като взимат от държавата нещо много ценно на безценица", заявиха природозащитници, протестиращи пред Министерския съвет.

Андрей Ковачев от "За да остане природа в България" заяви, че никой не е чул властта да казва, че те ще спрат наистина строителството в защитената зона Камчия.

"Камчийски пясъци са най-дивата част от нашето крайбрежие. Навремето едни фирми, свързани с "Райфайзен банк" изкупиха със заменки тези територии и в независимия български ВАС отмениха защитената местност с напълно абсурдни мотиви", каза Ковачев.

След това управляващите актуваха тези територии като земеделска земя и дюната става земеделска земя 10 категория. Това е безумие, за да може след това да се обърне в застроена територия, обясни Ковачев.

По думите му сега управляващите не казват, че ще спрат строителството. "Не само в Камчийски пясъци, а навсякъде в тези зони би трябвало един километър да не може да се строи навътре към сушата. Едното нещо, за което настояваме, е сега да спрат заменките в района, тази територия още не е държавна, тя не може да е частна, но никой не предприема действия тя да стане държавна", каза Ковачев.

Вече има започнати процедури в Европейската комисия и едната от тях е за тези заповеди за строежи, допълни той.