Експертен екип представи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Припомняме, че тя встъпи в длъжност, като пое поста от Борислав Сандов на 2 август, а преди това Карамфилова е работила над 17 години в МОСВ, бивайки от младши експерт до изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

Кой кой е в служебния кабинет на Гълъб Донев

Кой кой е в служебния кабинет на Гълъб Донев

Росица Велкова е финансов министър

По време на брифинг тя изрази своето мнение за сложното време, в което живеем, като изтъкна, че ще се брои със заместниците си Петър Димитров и Ренета Колева. Задачите, пред които сме изправени са изключително много, каза тя при представянето на приоритетите на МОСВ.

Карамфилова е притеснена от заварените наказателни процедурите като те са 16 в сферата на околната среда. Това е и първата й задача - да се отговори на европейските изисквания. Шест от тях са на последна фаза. Две наказателни процедури са на съдебна фаза. По едно от тях за фини прахови частици се очаква съдебна санкция, стана ясно от думите на екоминистъра.

Една от най-сложните наказателни процедури е за закриване на общински депа за неопасни отпадъци. Всички 113 общински депа е трябвало да бъдат рекултивирани, но това не е направено. 105 са рекултивирани. До 30 септември трябва да рекултивираме осем депа. По думите на Карамфилова санкциите са колосални - осем цифрени, както поясни тя.

Мисията е почти невъзможна, поясни министърът. Тя все пак вярва, че с усилията на кметовете може да се постигне някакъв напредък. Те щели да положат непосилни усилия да рекултивират депата.

Сандов строго предупреждава наследника си

Сандов строго предупреждава наследника си

Нужна е промяна на навиците ни за консумиране на енергия

Всяка седмица публично ще се оповестява напредъкът. Със сигурност ще има санкции, каза Росица Карамфилова, но усилията са насочени към намаляване на абсолютната стойност на санкцията, която ще ни бъде наложена.

България не спазва нивото на фините прахови частици на почти цялата територия на страната, стана ясно от брифинга на екоминистъра. И тук МОСВ започва засилен превантивен контрол. България е единствената страна, която не може да постигне изискванията за серен диоксид, каза още Росица Карамфилова. Заплашват ни финансови санкции, които ще плати всеки български гражданин. Ще се разговаря с всички оператори на големи горивни инсталации като от тях ще се иска конкретен план за ненарушаване на качеството на атмосферния въздух.

Друг приоритет е работа по стратегическите проекти, където има забавяне основно по ОВОС и оценка на инвестиционните намерения. За сагата магистрала "Струма" министър Карамфилова посочи, че акцент е лот 3 - Кресненското дефиле. Над 20 алтернативни варианти са разгледани за изграждане на трасето, стана ясно от думите й. Не се е работело от компетентните дирекции за АМ "Струма".

Има малко изоставане в сферата на околната среда и по плана за възстановяване. Ние ще работим открито, прозрачно и в диалог, каза екоминистърът.

Служебни министри търсят решение за спрения ОВОС на АМ "Струма"

Служебни министри търсят решение за спрения ОВОС на АМ "Струма"

Иван Шишков увери, че ще има зимно почистване