Трябва да покажем пред Европейската комисия има ли пропуски, къде са и какви мерки за действия да предприеме страната ни, най-вече за ангажиментите към околната среда. Това каза служебният министър на екологията Росица Карамфилова в предаването на бТВ "Защо, г-н министър?".

Тя уточни, че кабинетът на Кирил Петков е дал обещания, които не можем да изпълним и анализ на министерството показва, че не са спазени принципите за справедливост и въвеждане на инсталации.

Христов оптимист, че може и да не затворим ТЕЦ-овете

Христов оптимист, че може и да не затворим ТЕЦ-овете

Ще купуваме ли руски газ от Турция? - Росен Христов: Спекулации

"Затваряне на въглищни централи без План за развитие да ни е осигурил сигурност в енергийния сектор... въпросът не бива да се поставя на тази платформа, особено в тази международна ситуация. Пътят е към декарбонизация, намиране на алтернатива и трансформация, но не чрез амбиция, а чрез плавни мерки", поясни Карамфилова.

Министърът обясни, че след решението на парламента за предоговаряне на Плана ползите за общността ни ще са по-големи, тъй като, ако се предоговори, ще се спасят средства. За 2022 г. няма да спазим поетия ангажимент, затова предоговаряне е единственият алгоритъм и трябва да се съобразим с решението на депутатите, каза министърът на околната среда и водите.