България не покрива критериите в района на Димитровград за серен диоксид. В рамките на следващите месеци и година трябва да се предприемат по-крути действия за замърсяването на въздуха със серен диоксид. Това заяви вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов пред БНТ за замърсяването със серен диоксид в района на Димитровград.

Борислав Сандов заяви още, че няма нищо ново и нищо скрито в Плана за възстановяване и устойчивост. С Плана България може да излезе на друго имиджово място в Европа и да тласне развитието на държавата. Това трябва да сплоти коалицията, надява се още Сандов. Той увери, че коалиционните партньори си говорят помежду си.

Той обясни, че работните места и самите комплекси ще продължат да функционират и ще бъдат запазени работните места и цялата социално-икономически база. Комплексите ще работят според нуждите, а не постоянно и тогава, когато България има нужда. През останалото време ще работят на по-нисък капацитет и по-малко парникови емисии, поясни Сандов.

У нас ще бъдат създадени масово навлизане на малки покривни централи и механизъм за съхранение на електрическа енергия със завод за производство на батерии. Заради войната, която води Русия в Украйна има риск от спиране на енергийни доставки, предупреди Сандов.

Според него в следващите години няма да има изваждане на хора от Маришкия басейн, но по време на енергийния сектор ще влизат в сектори, които се развиват от Плана за възстановяване и устойчивост. Идеята ни за съхранение на маришкия басейн е да има социално-икономическа перспектива, увери екоминистърът.

Той уточни, че няма лобизъм в създаването на завода за батерии, който да е насочен срещу конкретно предприятие. Строежът ще бъде избран чрез публичен търг.

Опасни нива на серен диоксид във въздуха са били отчетени в Димитровград

Опасни нива на серен диоксид във въздуха са били отчетени в Димитровград

Проблемът е бил причинен от вредни вещества от ТЕЦ "Марица 3"