Превишаване на алармения праг за нивото на серен диоксид в атмосферния въздух е било регистрирано от пункт на административно информационна система (АИС) "Раковски" в Димитровград във времето от 10 до 12 ч. Това става ясно от информация в сайта на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Хасково. Отчетените в 13 и 14 ч. нива са били вече нормални. Били са засегнати жилищните и промишлени зони на Димитровград.

Проблемът е бил причинен от изхвърляне на вредни вещества от ТЕЦ "Марица 3" АД вследствие на пусков режим след запалване на Парогенератор К-4 на енергиен блок 120 МВт в 23:33 ч. снощи.

Прокуратурата проверява системно ли се замърсява въздухът в Димитровград

Прокуратурата проверява системно ли се замърсява въздухът в Димитровград

За 4 месеца са регистрирани 20 завишения на нивото на серен диоксид

РИОСВ е предприела проверка на място и е издала предписание за намаляване на работните мощности. Продължават да се следят данните за концентрациите на серен диоксид и останалите атмосферни замърсители в града.

При кратковременно излагане на серен диоксид се засяга предимно дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира от лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа могат да предизвикат дишане и проникване на серен диоксид в по-ниските части на дихателната система, което причинява здравословни проблеми. След нормализиране на нивата на серен диоксид дихателната функция се възстановява напълно за няколко часа.