"С това нахлуване и с този водопад от думи министърът на околната среда и водите описа еднозначно хаоса на управлението на водите на национално ниво. Той подаде несвързана информация, прогнози, които приличат на астроложки, и доказа, че не е свършена работата, която се изисква по Закона за водите. Виждаме тупане на тъпан, което в рамките на часове минава от минорен към мажорен тон".

Това коментира пред БНР експертът Асен Личев, дългогодишен директор на дирекция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По думите му от 2015 г. в закона за водите е конструиран координационен съвет по водите, или т.нар. "водно правителство". То трябва да осигури, на първо място, питейна вода за населението, на второ място - за напояване, на трето - за промишлеността.

Ревизоро поиска от Борисов оставката на заместничката си

Ревизоро поиска от Борисов оставката на заместничката си

Той увери премиера, че водна криза няма да има

Къде е имало заседание на този Съвет по повод сушата, която днес министърът прокламира, запита Личев и допълни, че там е мястото за разглеждане на тези въпроси, не в парламента.

Ако министърът беше свикал този Съвет, трябваше да разгледа мерки за опазване на водите за питейно-битови цели и тези мерки да бъдат предложени Министерският съвет да ги приеме, отбеляза експертът.

Според него депутат не може да става министър, а в конкретния случай липсва квалификация в управлението на водите.

"Така се губи доверие в управляващите, създава се допълнителен страх сред населението", смята Личев.

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Той прогнозира, че до 6 месеца Бургас ще е във водна криза

Той цитира справка от МОСВ, в която пише, че според основното им предназначение наличните в язовирите завирени обеми са 64,7% от общия обем за питейно-битово водоснабдяване, което е нормално за края на ноември. Няма защо да се създава допълнителна паника".

Асен Личев отбеляза още, че би посъветвал премиера да смени министър Димитров веднага, "защото той не знае какво управлява".

Припомняме, че в пленарна зала екоминистърът съобщи, че очаква водна криза догодина, като подчерта, че до 6 месеца Бургас ще е във водна криза.

Часове по-късно на среща с премиера, екоминистърът успокои Борисов, че водна криза няма да има.