Бих казал доста екзотично.

Така определи бившият кмет на Дупница Пламен Соколов намерението на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, да се кандидатират за изборите за местен парламент. Въпреки това той допълни - Право на всеки от нас е да заяви своята воля да участва в избори.

Бившият градоначалник беше категоричен, че ако все пак братя Галеви се кандидатират за депутати, той самият ще заяви своето желание за участие в мажоритарния вот в района. Възнамерявам, ако се развие този сценарий, да се кандидатирам за мажоритарния вот, заяви Соколов.

Той допълни, че ако това стане факт, ще потърси подкрепата на всички национални лидери на десни формации. Соколов уточни, че ще покани в своя инициативен комитет лица като Бойко Борисов, Яне Янев, Волен Сидеров, които по думите му притежават „силен опит, здрав юмрук, родолюбие".

Соколов коментира още, че всички национални лидери, които до момента са заявявали някаква позиция по въпроса за политическото състояние на Дупница, трябва да реагират адекватнои да демонстрират своето мнение за намерението на Галеви.

Няма такова животно, каквото е политиката в Дупница, заяви още той. Прави ми впечатление тишината, в която съществува местната власт, допълни бившият кмет. По думите му, братя Галеви имат поставени лица във всички местни структури в Дупница и във всички партии.

В разговора за бъдещото политическо развитие на двамата бизнесмени се включи и техният адвокат Менко Менков.

Това ще бъде едно много добро състезание, заяви той. Адвокатът неколкократно подчерта, че дава своя коментар по темата не като лице от предизборния щаб на братя Галеви или техния инициативен комитет, а като техен адвокат.

Запитан за политическите амбиции на двамата, той заяви, подобно на Соколов - Те имат статута на всички нас, не са осъждани и имат право да участват в избори.
Нека да дадем възможност на гражданите, за да видим дали те ги подкрепят, допълни Менков.
Още повече, каза адвокатът, най-вероятно Братя Галеви са били с политически амбиции още преди задържането им.

Менков коментира още, че предизборната кампания на братя Галеви няма да е никак лека, имайки предвид, че тече вече пет месеца се намират в пълна изолация.

Менков подчерта, че желанието на Пламен Галев и Ангел Христов да участват във вота в никакъв случай не е с цел наказателното производство срещу тях да бъде спряно. Той разясни, че след като двамата се регистрират като кандидат депутати,  те автоматично получават имунитет и наказателното производство срещу тях се спира.

Въпреки това той беше категоричен, че ако това е била целта на двамата, то те се щели да се кандидатират за евродепутати, тъй като регистрацията за участие в евровота е по-ранна и съответно наказателните мерки срещу тях да щели да бъдат спрени по-рано. Това не е спиране на наказателното производство, а забавяне, заяви той.

Адвокатът допълни, че ако те бъдат избрани за депутати, е много вероятно двамата да поискат сами сваляне на имунитета си, ако това не го направи главният прокурор. Той подчерта, че бизнесмените са с изключително образцово поведение и съдействат на следствените органи.