Гражданският съвет на Реформаторския блок ще бъде основният орган, който ще изработва актуалните политически позиции на блока, ще взема решения за неговото разширяване, целевите политически взаимодействия и взаимоотношенията с гражданското общество.

Съветът ще се състои от изявени обществено активни и доказано морални публични лица от гражданското общество, дали своето съгласие да участват при формирането и взимането на политически решения на Реформаторския блок, обявиха днес на специална пресконференция част от участниците и политическите лидери на партиите, които са част от блока.

Сред „доказано моралните публични лица" са бившият енергиен министър в кабинета „Борисов" Трайчо Трайков, екологът Георги Стефанов, Ергин Емин - председател на сдружение ЕВЕТ, писателят Калин Терзийски, Любомир Христов, проф. Михаил Неделчев, режисьорът Стоян Радев, антропологът Харалан Александров, Цветозар Томов - социолог от агенцията „Скала", Юлияна Николова от Центъра за модернизиране на политики и други.

Засега обаче гражданският съвет е взел решение заседанията да не бъдат открити и да не се предават на живо в интернет, каквото предложение е имало. Юлияна Николова обясни, че това решение е взето, тъй като на този етап „показването на целия дебат може да убие самия дебат, тъй като понякога човек спори със самия себе си". Тя даде пример със стенограмите от Министерски съвет, публикуването на които е довело до това, че никой не се изказва и не желае да изкаже лично мнение.

При своето учредяване съветът наброява 25 души от т.н нареченото гражданско общество, а всяка от партиите в Реформаторския блок също ще участва в него с по двама члена. Така съветът тръгва с 39 души, като ще взима решенията на база на консенсус, като гласовете на всички членове ще тежат еднакво.

„Автентичното дясно от 12 години у нас го няма. Въпросът пред нас сега е дали да помогнем на това, което се заражда или отново да останем встрани. Реформа е необходима, върху това нямаме съмнения, така че по-добре да помогнем", обясни своята лична мотивация политологът проф. Тодор Танев.

Юлияна Николова пък е осъзнала, че е време да направи своя избор - дали застава на страната на модела „партии - бизнес - власт - мафия" или на страната на новия модел на почтеността, който „реформаторите" се опитват да изградят.

За пореден път не бе пропусната и темата за взаимоотношенията на блока с бившите управляващи от ГЕРБ и останалите политически сили. „Вратата към БСП и ДПС е зазидана", бе отговорът на лидера на ДСБ Радан Кънев. Що се отнася до другите партии, тя е отворена към всеки друг, който е готов да следва политиките на Реформаторския блок, а досега от ГЕРБ „реформаторите" не са видели достатъчно позитивни сигнали, уточни все пак Кънев.

Реформаторския блок е повече от хора, които участват в протестите, а голямата му задача е да сложи край на спекулациите, че няма алтернатива на сегашното управление, обясни още лидерът на ДСБ.

Неговият съпартиец Петър Москов отново подчерта, че на този етап най-краткосрочната, обединяваща всички цел е задължителна оставка на „компрометираното и най-мафиотско управление след това на Беров".

Найден Зеленогорски добави, че Реформаторският блок се цели в първото място на евентуални предсрочни избори и въпросът с кого би се коалирал на този етап не стои на дневен ред.

Партиите ще отдадат част от партийния си суверенитет на гражданите, а гражданите от своя страна ще излязат от комфортната позиция на странични наблюдатели и ще поемат риска да участват във вземането на политически решения. Така двете страни участници в новия Граждански съвет взаимно ще си гарантират, че голямата и обща цел няма да стане заложник на дребни партийни сметки и че интересите на гражданите ще са представени и защитени, обясни журналистът Ралица Ковачева, която бе модератор на пресконференцията и също е част от съвета.