Ако досега идеята за областни комуникационни центрове е била за общините нещо като алергичен пристъп, както се изрази министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев, то сега тя ще се превърне в нещо позитивно.

Това се закани министърът, след като подписа 27 договора с общини за изграждане на подобни центрове.

Имаме нужда допълнително да скъсим разстоянието между тези, които отпускат европейските средства и тези, които ги ползват, посочи той.

В комуникационните центрове бенефициентите ще могат да получат безплатни професионални консултации как да попълнят проектните си предложения, имат ли шанс да реализират своята идея с европейски средства.

По думите на Дончев досега бенефициентите са получавали ценна информация от интернет или от консултантските фирми, на които обаче е трябвало да плащат.

С новите 27 центрове ще заздравим една аорта или една трахея, коментира още министърът.

Според него така системата по усвояване на европейските средства ще стане по-здрава.

Дончев подчерта, че тези центрове е трябвало да бъдат готови още 2007-2008 година. Инвестицията в изграждането им е 11,4 милиона лева, като ще бъдат разкрити 80 работни места.

Дончев се закани, че най-информираните хора в държавата ще консултират бенефициентите.

Средствата за изграждането на центровете са по ОП „Техническа помощ." Това, което предстои след днешното подписване е в най-кратки срокове да бъдат ремонтирани помещенията за информационните центрове, както и да бъдат подбрани консултантите.