Правосъдният министър ще е и вицепремиер. Това съобщи номинираният от БСП за министър-председател Пламен Орешарски по време на консултациите с "Движение България на гражданите" в парламента.

Орешарски обаче запази пълно мълчание за името на бъдещия министър. До този момент в медиите се спрягаха две имена - на Янаки Стоилов от БСП и шефа на ВКС Лазар Груев.
Съставът на новия кабинет ще стане ясен по-късно днес, като след пленум на Позитано 20 ще бъдат обявени имената на министрите и структурата на проектокабинета.

Единственият сигурен министър до момента е Таня Андреева, която сама призна, че е поканена да участва в правителството. В момента тя е директор на АГ болница „Шейново".

Междувременно Mediapool съобщи, позовавайки се на източници от БСП, че бившият шеф на ДАНС и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев ще бъде вътрешен министър в кабинета "Орешарски".

Припомняме, Йовчев подаде оставка в началото на април като началник на кабинета на президента Плевнелиев.
Като мотив бяха посочени лични причини, свързани с желанието му да реализира свои проекти, които не може да съвместява със заеманата от него позиция.

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър.