Към момента шест партии изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 души, съобщава bTV.

Лидери засега са ГЕРБ, а за второто място се борят три партии - "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и БСП. Над 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание са също"Демократична България" и ДПС.

Проучването сочи, че извън 47-ия парламент остават "Изправи се БГ! Ние идваме", ВМРО и "Възраждане".

Около 1/4 от гласувалите за ИТН на вота през юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Социолозите допускат ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП.

Засега ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли и не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Според "Екзакта" не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към ПП през ноември. Агенцията посочва, че от данните е видно, че партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

64% искат кабинет в следващото НС, дори и с големи компромиси

64% искат кабинет в следващото НС, дори и с големи компромиси

Балотаж Радев/Герджиков, третото място за Карадайъ, според Центъра за анализи и маркетинг

Проучването показва, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Най-много разочаровани има сред хората на възраст между 40 и 50 години и сред живеещите в големите градове.

1/5 от разочарованите от партията, за която са гласували на 11 юли, посочват, че няма да гласуват през ноември. Повечето от разочарованите обаче възнамеряват да гласуват, и то за друга партия, различна от избраната през юли.

От "Екзакта Рисърч Груп"  посочват, че 57% от избирателите на ПП са хора, разочаровани от партиите, за които са гласували през юли, докато останалите им избиратели не се самоопределят като разочаровани.

81% от запитаните изразяват силно притеснение от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок - цели 87%. 78% изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите - горива, електрическа енергия и газ. 44% пък се боят за здравето си заради скока на заразени с коронавирус у нас. 38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си.

Проучването сочи, че 52% имат твърдо намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял - около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а колебаещите се, но желаещи да гласуват на парламентарните избори - 12%.

"Алфа Рисърч": ИТН се срива до пето място, ГЕРБ води убедително

"Алфа Рисърч": ИТН се срива до пето място, ГЕРБ води убедително

БСП и "Продължаваме промяната" са в оспорвана битка за второто място

Отчита се над средната мобилизация за гласуване на президентските избори сред мъже, високообразовани хора, както и жители на областните градове.

По 90% от избирателите на ГЕРБ, БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на "Има такъв народ" и на "Продължаваме промяната" и 2/3 от избирателите на "Демократична България" също декларират категорични намерения да гласуват за държавен глава.

Сред твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, жители на областните градове и на селата.

13,4% от българите обаче се притесняват дали ще се справят с електронното гласуване. Всеки пети пък се страхува да не се зарази с коронавирус, ако отиде да гласува.

Опасения, свързани с електронното гласуване, имат по-често хора на възраст над 60 години - 27% от тях, както и нискообразовани жители на малките градове и села. По 1/3 от избирателите на БСП и на ДПС се притесняват от електронното гласуване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласуване пък изпитват предимно жани, възрастни и нискообразовани хора.

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?

Виж резултати

Да, гласувам винаги 75.1%

Ако времето е добро за разходка 1.9%

Това ще им е за последен път 4.2%

Още се колебая 6.1%

За какво? Ако от изборите зависеше нещо… 12.7%