"Въвеждането на електронното дистанционно гласуване ще бъде достоен жест на българската държава към българите, където и да се намират по света". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в бразилския мегаполис Сао Пауло на среща с българската общност, предадоха от администрацията на президента.

За първи път на националния референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път през октомври 2015 г. в Сао Пауло бе открита избирателна секция. 

Президентът Росен Плевнелиев окуражи родолюбивата дейност на неделното училище в Сао Пауло, което е единственото българско училище в Южна Америка.

Културно-образователният център в Сао Пауло е основан през 2009 г. под формата на курс за обучение по български език. През учебната 2015-2016 година в училището се обучават 44 ученика, включително чрез дистанционно обучение и консултации.

В българското неделно училище се изучават български език, история, традиции и фолклор за ученици в предучилищна възраст и в паралелки от I до VI клас. „Дълбоко уважение и поклон за всичко, което правите“, обърна се държавният глава към българите в Сао Пауло.

Очаква се през настоящата година в България да пристигнат министрите на образованието и на високите технологии на Бразилия. Страната ни ще посетят и представители на бразилския бизнес.

Президентът Росен Плевнелиев получи почетен плакет от българската общност по повод годишнината от пристигането на първите българи в Бразилия.