Потвърди се слухът, че Елена Йончева напуска президентството, за да е водач на листата на БСП в Хасково. Тя дойде на пленума на столетницата, но отказа коментар. Ще бъде от гражданската квота на партията.

Припомняме, че снощи от "Дондуков" 2 разпространиха до медиите информация, че президентът Румен Радев е освободил Йончева от поста й в прессекретариата по нейно желание.

По-късно стана ясно, че Йончева е обявила решението си да се впусне в битката на парламента в профила си във фейсбук. Обръщайки се към приятелите и колегите си, Йончева заявява, че за нея е било чест да работи за президента на България Румен Радев.

"Ние, българите, имаме огромен исторически шанс, че един достоен мъж е начело на държавата. За мен е още по-голямо предизвикателство да участвам в промяната на нашата родина, като се включа в една тежка битка - тази за парламента", заявява Елена Йончева.

В заключение тя благодари на президента Радев и неговия екип за изминалите трудни и честни за България дни.

Междувременно на пленума на столетницата стана ясно, че на второ място в листата за 24 МИР ще бъде Нона Йотова.

В партията има недоволство заради водачите.

Водач на листата за София област е Иван Ченчев, но това не се харесва на социалистите.

Според лидера Корнелия Нинова партията влиза в кампанията в добра кондиция. Нашият опонент разчита на амнезия. Мотото е да превърнем страховете на хората в надежда за нацията, убедена е Нинова. Това е гавра с нацията, изтъкна соцлидерът. Хората се страхували от бежанци, безработица, от лошото здравеопазване.

Нинова предложи пленумът да реши червените евродепутати да гласуват против СЕТА.

40 % млади лица срещу 60 % професионалисти в листите на БСП
Обновена

40 % млади лица срещу 60 % професионалисти в листите на БСП

Професионализъм е водещият елемент при редене на листите

Листите на БСП са редени в ущърб на партийния интерес и с поемане на конкретни ангажименти към конкретни хора. Тази позиция изрази по-рано пред журналисти Георги Божинов преди днешния пленум на столетницата.

Той не е притеснен, че няма да е в листите. Отдавна бил казал, че не желае да е в листите за предсрочния вот.

Ръководството на червената партия било изправено пред трудна задача да изпълни конкретните задачи, които е поело. С водачите на листите тези задачи не се изпълнявали. Според Божинов това създавало напрежение в столетницата.

По мнението му сега задачата пред БСП е да закрие паралелната държава. Той отказа да коментира персонален състав на листите.