България е на 111-о място по свобода на медиите, защото стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата. Това обясни пред БНР евродепутатът Елена Йончева в интервю по повод приетата от Европейския парламент резолюция, в която се посочват опитите на някои страни членки да заглушат критичните и независимите медии. В резолюцията се изказва безпокойство от състоянието на обществените медии, където те са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда.

"Идеята на резолюцията е не просто да кажем какви проблеми има в Европа, а да намерим инструмент те да бъдат решавани. Амбицията е тя да стане основа на бъдеща законодателна рамка и решения, които ще бъдат приети от Европейската комисия".

След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне

След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне

Резолюцията на ЕП не е срещу България

Свободата на медиите се влошава през последните години, а кризата с Covid-19 изостря проблема, се казва в документа. Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск. Това пречи на борбата срещу разпространението на дезинформация.

По думите на Йончева трябва да има един обективен орган, който да раздава средствата към съответните медии, който да не бъде под влиянието на конюнктурата във всяка една държава членка.

"Част от проблемите, свързани с медиите в България, са проблеми и в Полша, и в Унгария. Затова не посочвахме държави, за да може след това да се изготви общо законодателно решение, което да не зависи от конкретните власти как ще решат да го прилагат", уточни тя.

ЕК прие в резолюцията текстове, според които европейските средства по комуникационните кампании да не се разпределят от правителството, което и да е то, защото по този начин то създава послушни, проправителствени медии. Вместо това, финансирането да става чрез неправителствена организация, която ще се основава на професионални критерии и няма да е свързана с конюнктурата в дадена страна.

Евродепутатът подчерта, че в резолюцията се настоява да има фонд за подпомагане на разследваща журналистика и за повишаване на прозрачността на финансирането на медиите.

В резолюцията се предлага да има европейско законодателство, което да защитава журналистите от съдебни дела, които целят да ги притискат, дискредитират или сплашват. По думите на Йончева преди да бъде убита малтийската журналистка Дафне Галиция срещу нея са били заведени около 50 дела

Сестрата на убитата Дафне Галиция: Журналистиката е в опасност

Сестрата на убитата Дафне Галиция: Журналистиката е в опасност

Безнаказаността за убийството на Дафне би означавало увеличаване на риска за журналисти

"Искаме държавите членки да гарантират достъпа на журналистите до информация, до парламентарни дебати, до депутати, до публични дебати и пресконференции. Искаме това да се превърне в закон, а не да е пожелателно", каза Йончева.