"Не са изненада санкционираните по "Магнитски", защото бяхме предупреждавани по различни начини многократно преди списъкът да се появи."

Tова заяви пред News.bg бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова относно новите петима санкционирани българи по глобалния закон.

Тя обясни, че законът "Магнитски" действа вече 11 години и покрива много голям брой държави. Това не е нещо, което е еднократно, специално насочено към България, а е част от общото разбиране на САЩ, че корупцията е не просто вредна сама за себе си, а е много тежък фактор за щети в сигурността на държавите - не просто финансова, но и на националната сигурност ,като колективна такава, на съюзните държави, подчерта Поптодорва.

Бившият посланик на България в САЩ изтъкна, че списъкът "Магнитски" е отворен процес, като тя очаква, че може да има и други санкционирани, ако не се вземат мерки от самите нас - веднъж да бъдат приети тези "злощастни закони", които не могат някак си да пробият до гласуване в парламента, както и да се предприемат действия от страна на прокуратурата и други отговорни институции.

Елена Поптодорова посочи, че списъкът "Магнитски върви отдолу нагоре и голямата интрига е около тези средства, които очевидно са били заделяни включително и с помощта на законодателни факти в парламента, които са били заделяни от дължимите на държавата данъци и са преразпределяни в определени посоки. "Това не може да направи един човек сам, а за това трябва да има висока политическа шапка. Следите вървят нагоре - към върховете на отделни правителства и на държавата", коментира Поптодорова.

Според нея "Магнитски" не е еднократно действие на размахване на пръст от САЩ, а много по-сериозен и дълбок процес. От голямо значение е включването на Великобритания, защото тя има юрисдикция върху много офшорни зони и със своите органи може да проследи трафици на пари и всякакъв вид транзакции, отбеляза Поптодорова.

Елена Поптодорова очаква да види и дали списъкът "Магнитски" ще повлияе по някакъв начин върху предсрочните парламентарни избори на 2 април. Ако най-накрая ние сме видели сериозността на проблема на политическата ситуация и ако сме прозрели тежката значимост на този проблем за развитието на държавата, то тогава това ще се отрази и в изборния резултат. Хората ще търсят и дано да намерят неуличени и несъмнителни политици и партии, за които да гласуват, допълни още тя.