Русия не възнамерява да окупира територията на Украйна. Това заяви посланикът на РФ в София Елеонора Митрофанова като уточни, че от Руското посолство в България ще провеждат ежеседмични брифинги за актуалните събития в Украйна. Те са откриваеми и в социалната мрежа Фейсбук.

По думите й: "ударите се нанасят само по военни обекти с използване на високоточни оръжия". Митрофанова повтори определението на руския президент Владимир Путин за войната в Украйна - "специална операцията на Въоръжените сили на Русия в Украйна по демилитаризация и денацификация на престъпния киевски режим, който в продължение на 8 години води война срещу населението на Донецката и Луганската народни републики".

"От началото на военната операция са унищожени 2911 обекти на украинската военна инфраструктура, включително 141 зенитни ракетни комплекси, 89 бойни самолети и 57 хеликоптери, 86 радиолокационни постове, 986 танкове и други бронирани машини, 107 реактивни системи за залпов огън, 368 оръдия на полева артилерия, 749 броя на специална военна техника, 97 безпилотни летателни апарати, 90% от военните летища са ликвидирани", каза Митрофанова.

Според руския посланик в България през последните два дни се прави всичко възможно за осигуряване и организиране на хуманитарни коридори. Тя признава, че евакуацията на жителите върви доста трудно, тъй като формированията на украинските националисти пречат на организацията на хуманитарни коридори, използват мирни жители като жив щит.

Припомняме, украинците на място признават, че почти липсват коридори за евакуация.

"Министерството на отбраната на Русия продължава да анализира предадените от сътрудниците на украинските биолаборатории документи за секретни военно-биологични дейности на САЩ в Украйна", каза Митрофанова.

По думите й американската страна е планирала да извършва в Украйна работа с патогените на птици и влечуги, като след това да изучава възможности за пренасяне на африканската чума по свинете и антракса от тях. Провеждали са се експерименти с мострите на коронавируса на прилепите, увери руският посланик в София и каза, че такива начини за разпространяване на патогени, могат да бъдат опасни и за Европа.

Според Митрофанова изгонването на двама руски дипломати от София е "наливане на масло в огъня". Без съмнение, тази неприятелска стъпка ще се отрази негативно върху интензивността на двустранното взаимодействие, включително и в областта на туризма, каза тя по повод обявяването от 2 март за двама сътрудници на Посолството за "персона нон грата".

"Това вече 11-ти случай от октомври 2019 г. Тези действия няма да останат без отговор", обясни руският посланик в София.

Тя изрази съжаление, че и България е включена в обявения на 5 март 2022 г. Списък на чужди държави и територии, извършващи неприятелски действия спрямо Русия, руските юридически и физически лица. В него влизат 48 държави.

Според документа, при наличие на валутни задължения към чуждестранни кредитори от посочените в списъка държави руските компании и граждани могат да им плащат с рубли според официалния курс на Централната банка на Русия в момента на плащане с помощта на сметки, открити за тази цел в руските кредитни организации.

Освен това, за редица отрасли, посочени в съответния федерален закон, всички сделки с включените в списъка страни ще се одобряват от Правителствена комисия за контрол над осъществяване на чуждестранни инвестиции, обяви посланикът.

Елеонора Митрофанова каза, че Русия може да отговори огледално на наложените й санкции. Русия няма никакво отношение към текущото покачване на цените и волатилността на енергийния пазар и изтъкна, че "Газпром" изпълнява задълженията си според контрактите за доставките на газ в Европа.

"При това разбираме, че във връзка с необоснованите обвинения спрямо Русия и забраната на "Северен поток - 2" имаме пълно право да вземем "огледално" решение и да наложим ембарго за доставките на газ по "Северен поток - 1". Още сега не правим това, обаче европейските политици активно ни подтикват към това", каза Митрофанова.

Обсъждането на възможността да се откажат от руските нефт и нефтопродукти предизвиква недоумение. Такива изявления стимулират пазара, категорична е руският дипломат в страната ни.

Тя изтъкна предимствата на руските доставки на нефт и нефтопродукти, както и поскъпването на петрола. "Доставките от Русия днес са най-конкурентоспособни за европейския пазар с оглед на развитата нефтопроводна инфраструктура и логистиката на морски доставки. Отказ от руския нефт ще доведе до тежки последици за световния, и най-вече за европейския пазари. При това не е възможно бързо да се замени обемът на руския нефт на европейския пазар, това ще заеме повече от една година. Покачването на цените ще бъде непредсказуемо, а европейските потребители ще са основните пострадали от ситуацията", заяви руският посланик в София Елеонора Митрофанова.