Мълчалив протест организираха пред сградата на общината в Елхово кандидати за народни представители от "Републиканци за България"-Ямбол, съобщиха от партията.

Мотивът им е, че кметът на Елхово Петър Киров който се явява и областен координатор на ГЕРБ в Ямбол, бил демонстрирал административен произвол и политическа дискриминация.

"Вече две седмици кметът ни бави умишлено и отказва да издаде разрешение за поставяне на рекламните ни материали", заяви ръководителят на републиканците и водач на листата в областта Георги Славов.

По думите му искането е внесено на 12 март 2021 година. При проверка на 17 март 2021 г. служител на центъра за обслужване на граждани му заявил, че няма да получат разрешение. Не е връчен обаче и отказ, какъвто е необходим по законовия ред.

"Това е чиста проба административен произвол, с цел умишлено да ни се провали предизборната кампания", каза Георги Славов.

Кметът на община Елхово е издал заповед, с която регламентира поставянето на агитационните материали. В нея няма забрана за разполагането им по стълбове за улично осветление, каквото е искането на републиканците. Въпреки това кметът не се е произнесъл по искането им.

"Наложи се да отнесем въпроса до РИК, които го препратиха пак на кмета по компетентност, който пък от немай къде ни изпрати формален отговор уж да сме доуточнявали нещо. Разрешение и до днес няма, в същото време кампанията е към своя край", твърдят представители на Републиканци за България, обяснявайки причината за протеста си.

По думите на Георги Славов това е грубо нарушение на изборното законодателство с цел да се попречи на неговата партия свободно да упражни правото си, гарантирано от Изборния кодекс.

"Познавам Петър Киров много добре, 12 години сме правили заедно избори докато бях в ГЕРБ. Тогава проблем нямаше да се поставят същите материали на същите стълбове, като на тях беше и снимката на кмета. Сега изведнъж има проблем. Не мога да определя случващото се по друг начин освен като политическа репресия", категоричен е Георги Славов.

По думите му така се илюстрирал техният слоганът: "За държава с правила!". За да не може никой да злоупотребява със закона, за да не може никой да злоупотребява с правилата, за да не може да си позволяват подобна политическа репресия и подобно погазване на закона", каза още водачът на 31 МИР-Ямбол.