Великобритания иска да запази чуждестранните студенти след Брекзит. Това заяви посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която присъства на заседание с народни представители от Комисията по външна политика и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Главната тема на разговорите на заседанието се завъртя около правата на българските граждани на Острова след развода на Великобритания с ЕС.

ЕС и Великобритания се договориха за отношенията след Брекзит

ЕС и Великобритания се договориха за отношенията след Брекзит

Лидерите на страните членки на ЕС трябва да одобрят договорката

В хода на срещата депутатът от ГЕРБ Радостин Танев постави въпроса за евентуално увеличение на студентските такси за обучаващите се ученици и студенти от ЕС във Великобритания след Брекзит.

Хопкинс от своя страна отговори, че страната иска да запази чуждестранните студенти.
Тя добави, че се очаква да бъдат утвърдени мерки, които ще насърчат достъпа на чуждестранни студенти и през следващите години.

По думите ѝ след гласуването в парламента има преходен период от две години, в които страната ще уточни условията на новите взаимоотношения с ЕС. По този начин хората и бизнесът щели да имат възможност да се подготвят окончателно за Брекзит.

"Ако парламентът на Обединеното Кралство отхвърли постигнатото споразумение, последствията ще бъдат неясни", допълни посланикът.

ЕС даде зелена светлина на споразумението с Великобритания за Брекзит

ЕС даде зелена светлина на споразумението с Великобритания за Брекзит

Сега остава тежката дума на британския парламент

По отношение на българите и останалите граждани, които трябва да кандидатстват за статус на уседналост по споразумението в Обединеното Кралство Ема Хопкинс обясни, че е създаден дигитален процес за неговото въвеждане. Кандидатури ще се приемат след март 2019 г. до юни 2021 г.

Според посланика на Великобритания това ще бъде една бърза и ефикасна процедура, като за целта ще има и комуникационна кампания с конкретни насоки на няколко европейски езика.

"Това показва колко важни за нас са правата, защитата и безопасността на гражданите", заяви Ема Хопкинс.

Северноирландците няма да подкрепят Брекзит сделката на Мей

Северноирландците няма да подкрепят Брекзит сделката на Мей

Политическите декларации не са обвързващи

По време на срещата Хопкинс запозна родните депутати с преговорния процес между ЕС и Лондон. В този контекст бяха засегнати и бъдещите двустранни отношения между България и Великобритания.

Председателят Комисията по външна политика Джема Грозданова подчерта, че дипломатическите връзки между България и Великобритания винаги са били добри и изрази надеждата си, че те ще продължат да се развиват и след Брекзит. Тя допълни, че след взетото решение на последното заседание на Европейския съвет се очаква и гласуването в британския парламент на 11 декември 2018 г. Грозданова отбеляза, че ако има положително решение, Европейският парламент ще ратифицира споразумението и след това на ход са всички национални парламенти на държавите членки на ЕС.
Тя постави акцент върху приетата политическа декларация по време на последната среща на върха на ЕС и т.нар. принцип на реципрочност, който в бъдеще ще спомага за сигурността на българските граждани във Великобритания.

Сделката за Брекзит е по-добра от оставане в ЕС, обяви Тереза Мей

Сделката за Брекзит е по-добра от оставане в ЕС, обяви Тереза Мей

Мей отказа да изключи вероятността, че може да подаде оставка