България е защитена, нека българите се чувстват спокойни. Правим всичко възможно да гарантираме суверенитета, териториалната цялост, независимостта на страната. Твърдо мога да потвърдя, че в момента България не изнася оръжия за Украйна.

Това заяви в студиото на предаването "Панорама" по БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Кризата беше очаквана, инвазията в голяма степен беше очаквана на фона на струпването на границата на Украйна, на фона на неуспеха на дипломатическите усилия, обясни адмирал Ефтимов. Не очаквах мащаба на тази криза, призна той.

Нинова: Няма решение за снабдяване с оръжие на Украйна

Нинова: Няма решение за снабдяване с оръжие на Украйна

"Продължаваме промяната" трябва да каже за Стефан Янев

Чисто военно, на първо място ме изненадва устойчивостта на украинските въоръжени сили, на силовите структури и на консолидацията на украинското общество. Оценките не бяха такива в началото, обясни адмирал Ефтимов.

Познавам много добре района и мога да направя оценки между кризата през 2014 г. и сега, допълни той. Ако се върнем назад 8 години, в Крим украинските въоръжени сили не можаха да покажат тази устойчивост и решимост. Явно за 8 години са научени много уроци, изучени са тактиките на съвременни бойни действия, прилагат се надеждна логистика, устойчиви комуникации.

Ефтимов коментира и патрулиращите чуждестранни самолети у нас.

Съюзни самолети патрулират над нашето небе още от 2016 г., когато на Срещата на върха във Варшава беше взето решение за усилване охраната на въздушното небе на Румъния и България, обясни той.

Нидерландски самолети пазят небето ни до юни

Нидерландски самолети пазят небето ни до юни

Приемаме до 8 самолета и до 200 военнослужещи...

Началникът на отбраната уточни, че у нас няма да се формира батальон от военни, а бойна група. По инициатива на военните органи на НАТО се оформи идеята за бойни групи, Северноатлантическият съвет утвърди тази мярка, допълни той.

Тази бойна група е на основата на механизиран батальон с отворена покана към нашите съюзници за попълване на дефицити. Броят на бойната група също не е тайна - по решение на МС тя ще е до 1000 души, съставът зависи от приноса на съюзниците.

Стремим се той да бъде поне 50:50 и това е една огромна отговорност, която поемаме, категоричен бе Ефтимов.

Припомняме, че в края на февруари, лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че българското правителство не е взело решение да снабдява с оръжия украинската страна и кабинетът не е взимал такива решения. Нинова посочи тогава, че парламентът е взел решение за оказване на единствено хуманитарна помощ и Комисията по експортен контрол, в която участват няколко министерства и службите, не е издавала разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии за Украйна.

Правителството в началото на март взе решение да се усили сигурността на българското въздушно пространство, според което в охраната му ще се включат нидерландски самолети. Предложението е внесено от премиера Кирил Петков, а решението е взето на 8 март.

"От 4 март до 24 юни 2022 г. на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи", гласи решението на МС.