Това, което наблюдаваме в последните дни е кулминацията на една политическа кампания, която започна последните няколко месеца. Това заяви в предаването "Тази сутрин" Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на Бойко Борисов.

Тя допълни: "Начинът, по който започна тази история с фокус върху декларацията, подадена през 2005 година, показа, че точно тогава, всъщност сегашния Закон за конфликт на интереси не е бил приет, т.е. било е възможно тълкувание на този казус.

Бойко Борисов:

Разговарях с важните хора в Брюксел. ЕНП засега стои твърдо зад вицепрезидента на Европейската народна партия -  г-жа Желева. До понеделник, докато се произнесат юристите, ще изчакам.

Последващите събития ще установят, защото става въпрос за няколко декларации, анализът по тях, ще установят доколко коректно те са попълнени или не.

Но аз си мисля, че ако някой е искал да прикрие интереси, да злоупотреби по един или друг начин, той би го направил по един брилянтен начин и сега нямаше да се чудим какво точно се е случило.

Последните два месеца тече абсолютно систематична и планирана атака и това мога да го кажа съвсем отговорно, защото от името на правителството няколко пъти се налагаше да обясняваме „ние стоим зад кандидатурата на г-жа Желева, на медии, които съобщаваха, че към тях се изпращат документи от български еврокомисари с една или друга злепоставяща информация, за г-жа Желева.

След този казус се продължи със следващия етап, който беше със слуховете. Непрекъснато, късно вечер, да речем, се появява слух, че България оттегля кандидата си за еврокомисар и отново трябваше пред европейските институции ние да потвърждаваме - „да, това е кандидатурата на България".

Цялата тази поредица до момента, в който непосредствено преди самото изслушване беше изваден и този административен казус целеше да се дестабилизира самия кандидат".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е разговарял с важните хора в Брюксел и засега Европейската народна партия (ЕНП) твърдо стои зад Желева.

Той коментира, че е дал пример за държавност и как трябва да се подкрепя кандидат на друга партия на международната сцена, визирайки Ирина Бокова, която стана генерален директор на ЮНЕСКО.