Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек се срещна с новия министър на външните работи на страната ни Румяна Желева.

Йежи Бузек посочи, че името на следващия член на Европейската комисия от България, както и на кандидат комисарите от другите страни в Европейския съюз, трябва да станат известни през октомври.

След разговора председателят на ЕП заяви пред български журналисти, че неформалната среща е била подготвителна за предстоящото посещение на българския премиер в Брюксел.

Бойко Борисов ще разговаря с мен заедно с двама или трима министри. Тогава ще имаме много широко обсъждане, каза Йежи Бузек, цитиран от БНР.

Председателят на ЕП заяви, че е обсъдено и новото правителство в България, как то е организирано, какви са отговорностите в различните области, за програмата за управление през следващите няколко години. Разисквано е и бъдещото прилагане на Договора от Лисабон.

Той изрази също очакване кандидатурата на сегашния председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за следващ мандат начело на комисията да бъде гласувана на септемврийската сесия на Европейския парламент в Страсбург.