Комисията по петиции на Европейския парламент разпространи становище до медиите във връзка с твърденията, че евродепутат Мария Неделчева е възпрепятствала свои колеги и чиновници от ЕК да проверят състоянието на сметището в Суходол.

От там отричат подобни обвинения и изтъкват, че делегацията на ЕП е работила изключително ползотворно при подготовката си за подобна визита. Не сме съгласни със слуховете в българската преса, посочват още от комисията. Г-жа Неделчева никога не се е опитвала да оказва натиск над никого, се казва в становището.

В него се посочва още, че от самото начало на проблема със случая в Суходол тя се е стремила да намери най-доброто решение на въпроса, каквито усилия полагат и останалите членове на делегацията. В заключение се отбелязва, че Комисията третира с неутралитет всички петиции, които постъпват при нея, без да взима под внимание всяка политическа обвързаност. Общата цел на нашата делегация е да защитава правата на европейските граждани, изтъкват от комисията.

Припомняме, обвиненията към Неделчева бяха отправени преди дни по време на пресконференция на гражданското сдружение за защита на здравето на населението и опазването на околната среда. От там бяха категорични, че сметището в Суходол е юридическо напълно незаконно и дори криминално.