Страните от Западните Балкани да положат усилия за помирение по между си, съветват от ЕС. "България ще бъде водеща при определяне на компромисите и правилните политики по време на Председателството. Приветствам този фокус, който се поставя върху Западните Балкани." Това заяви Кристиян Даниелсон - ръководител на Генерална дирекция "Политика за съседство и преговори за разширяване" на ЕК по време на дискусията "Европейската перспектива пред Западните Балкани".

Той подчерта, че когато се говори за тероризъм сътрудничеството с този регион става все по- важно. Освен това регионът е с потенциал за икономически ръст. По думите му трябва да се обърне внимание на факта, че тази перспектива е най- разумната, защото през последните години Западните Балкани не са получили стабилността, която очакват.

Даниелсон беше категоричен, че страните от Западните Балкани трябва да положат усилия за помирението по между си. Това е неотменна част от разширяването. Според него трябва да се даде и шанс за експанзия на икономиката и българското председателство е една възможност, която трябва да се използва.

Инвестициите и потреблението у нас обсъдиха Борисов и ръководители на  ЕБВР

Инвестициите и потреблението у нас обсъдиха Борисов и ръководители на ЕБВР

Газовата, транспортната и цифровата свързаност на Западните Балкани ще ги доближат до ЕС

Той обяви, че ЕС има готовност 2025 г. те да бъдат приети, но зависи от напредъка на страните кандидатки. Диалогът между Сърбия и Косово е труден, но очакванията са, че ще видим напредък, чрез нормализация на отношенията, заяви Даниелсон. Помирението е много важно.

На Босна и Херцеговина дадохме въпросник и от начина, по който ще отговорят, ще вземем решение. За тях има някои въпроси, свързани с недоброто състояние на държавата, уточни представителят на ЕК.

Моника Панайотова - заместник-министър за българското Председателство на Съвета на ЕС заяви, че подкрепата на гражданското общество в държавите кандидатки за членство в ЕС има важна роля. Без перспективата на еврочленството на Западните Балкани призраците от историята можеха отново да се възродят, заяви още Панайотова.

Тя си пожела вратата пред тях да не е открехната, а отворена. "Европейската перспектива за региона е без алтернатива", допълни тя.

Западните Балкани в ЕС, си пожелаха посланиците на страните от региона

Западните Балкани в ЕС, си пожелаха посланиците на страните от региона

Дипломатите участваха в заседанието на две наши парламентарни комисии

Три ключови дати за Западните Балкани ще има през 2018 г. - февруари, докладът за Сърбия и Черна гора като кандидатки за ЕС с най- голям напредък. Предстоящият пакет за разширяване ще бъде обявен през април. На 17 май ще бъде срещата на върха на ръководителите на страните от Западните Балкани в София, на която се очаква да бъде препотвърдена европейската перспектива на страните.