Посланиците на страните от Западните Балкани - Албания - Кириако Курета, на Македония - Марян Гьорчев, на Босна и Херцеговина Радомир Богданович, на Сърбия - Владимир Чургус, представителят на посланика на Косово - Делфин Плана и временно управляващият посолството на Черна гора - Мирсад Бибович обсъдиха с депутатите от две комисии бъдещето на Западните Балкани в ЕС.

Дипломатите присъстваха на съвместно заседание на Комисията по външна политика и на Комисията по еврофондове.

Албанският посланик Кириако Курета заяви, че Западните Балкани дават повече принос в сигурността, отколкото потребяват. Той поиска да ги присъединят към ЕС, ползвайки инерцията с българското председателство. Курета очерта както важно е сътрудничеството между Западните Балкани и другите страни, за да може да се кандидатства по европейските структурни фондове.

Туск предложи среща на върха за Западните Балкани в София през май 2018 г.

Туск предложи среща на върха за Западните Балкани в София през май 2018 г.

Това е залегнало в списък с предложения за работната програма

Посланикът на Босна и Херцеговина Радомир Богданович изказа благодарност за подкрепата на страната му от ЕС и специално на България, в процеса на евроинтеграцията. Той отчете, че е приета програма за икономически реформи и икономическа стабилност заедно с рестриктивната фискалната политика. Има реформи в публичната администрация. Работи се в посока намаляване на престъпността. Още повече ще се съгласува външната политика с тази на ЕС.
Представители на техните въоръжени сили ще участват в операции на ЕС. Като най- важен приоритет посланик Богданович очерта членството на Босна и Херцеговина в ЕС.

София и Лондон обединяват усилия за интегрирането на Западните Балкани

София и Лондон обединяват усилия за интегрирането на Западните Балкани

Външният ни министър е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство

Посланикът на Косово Шпенд Калаба беше представен от Делфин Плана. Той заяви, че европредседателството на България е от общ интерес за всички и подчерта водещата ни роля. Косовският дипломат Делфин Плана обясни, че там подготвят специализиран орган за борба срещу корупцията. В неговата структура ще има различни органи на разследване, включително и структура за борба с наркотиците.

Договорът за стабилизация на Косово е едно от съглашенията между Косово и ЕС и е основополагащ за Косово. Той посочи либерализацията на визите за Косово като най- важно за страната. Официалните езици в Косово са тези, залегнали в ЕС. Плана изрази несъгласие, че само Сърбия и Черна гора са в плана на Юнкер за присъединяване към ЕС. Според него там трябва да е и Косово.

Македонският посланик Марян Гьорчев заяви, че страната му ще има шанса да започне преговори за ЕС, защото изпълняват всички критерии за ЕС. Като предизвикателства той очерта реформа в правосъдието, приемане на антикорупционния закон, реформа на езиците.

"В усилията към Европа, ако вървим прекалено бързо ще се изправим срещу Европа, ако вървим прекалено бавно, проблемите ще ни застигнат", цитира той стара поговорка.

Посланикът на Сърбия Чургус смята, че мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС. Преговорните глави с ЕС вървят с бързи темпове. Сърбия подкрепа много от декларациите на ЕС, заяви Чургус.

Мирсад Бибович - временно управляващ посолството на Черна гора заяви, че имат почти удвоен БВП през последното десетилетие. Той отчете като успех членството в НАТО и приоритет членството в ЕС. Всяка страна трябва да е приета по заслугите си, подчерта той.
Черна гора е първата, която ще бъде присъединена към ЕС, убеден е Бибович. Според него, присъединяването на Западните Балкани към ЕС е стратегическа инвестиция.