Европейският съюз затяга трудовия пазар. Проект на директива на ЕК и съвета по санкциите предвижда строги мерки спрямо работодателите на незаконно пребиваващи чужденци от трети държави.

Според проекта ще бъде въведена забрана за трудова заетост на незаконно пребиваващи граждани от трети страни в държавите членки.

Работодателите на такива чужденци освен административни глоби ще трябва да плащат пътните разходи и съответните данъци и осигуровки на наетите нелегално работници.

Предвижда се още държавите членки на ЕС да бъдат задължени да инспектират 10% от предприятията си за евентуално нелегално наемане на работници. Според българската позиция такова задължение предполага засилен административен капацитет на държавите членки, за да извършат инспекциите.

Освен това по-редно би било всяка държава сама да прецени риска да определи най-рискови отрасли и там да концентрира проверките си, коментира председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

Той е председателят на комисията по евроинтеграция Младен Червеняков поясниха, че текста на проектодирективата в момента се обмисля и че се очаква в рамките на тази година да бъде приета и да влезе в сила. Новото в документа е въвеждането на наказателна отговорност освен административна спрямо работодателите.

Младен Червеняков съобщи, че в ЕС има около 4.5 - 8 милиона души нелегални емигранти, най-вече в строителството, селското стопанство, хотелиерството и почистването.

Статистика за България няма, но според проверките от Главна инспекция по труда и отчетността в социалното министерство България няма такъв проблем за разлика от други европейски държави, каза Лили Станкова от МТСП.