Първото от 7 години учение, симулиращо изтичане на радиоактивност от АЕЦ „Козлодуй", започна в София. То е под кодовото название „Защита 2009" и в него участват 11 министерства и 5 ведомства със свои централни и регионални звена.

Само за 10 мин. тази сутрин всички представители на изпълнителната власт, които имат отношение към учението, са били уведомени за аварията. От изпратените 267 съобщения 240 души са били на работните си места, съобщи БНР.

Министърът на извънредните ситуации Емел Етем определи като изключително позитивен резултата от първия ден.

Тази сутрин за мен резултатът е изключително позитивен. Надявам се след тези два дена да са ясно доказателство, че нашият стремеж е да бъдем в полза на гражданите, да се опитаме да им гарантираме тяхната сигурност, да направим една проверка на всички тези планове, които имаме местни, ведомствени, национални, дали правилно са разписани и са предвидени всички мерки и действия.

В практическата част на учението утре ще бъде показано какви защитни мерки се предприемат в Козлодуй.

В Обединения контролно-пропускателен пункт в Ковачевица, Монтанско ще бъдат демонстрирани дейности по контрола на замърсяването, оказване на медицинска помощ и провеждане на обеззаразяване на евакуиращото се население, на автомобилите и на техниката.