България е подготвена за реакция при авария в АЕЦ Козлодуй.

Със средствата, с които в момента разполагаме, бихме се справили в подобна ситуация, каза вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем на заключителната пресконференция на националното учение „Защита 2009", цитирана от пресцентъра на ведомството.

Министър Етем даде висока оценка на координацията между институциите и щабовете на централно, областно и местно ниво при задействане на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй".

Тя допълни, че спасителните екипи са действали бързо и изключително професионално и подчерта важността на провеждането на подобни учения за гарантиране на сигурността на гражданите.

Детайлният анализ на учението предстои и ще бъде направен от експерти във всяко ведомство.

Първоначалният извод, който министър Етем направи след края на учението е, че е необходимо подобни мащабни учения да се организират и провеждат на всеки две години.

Това ще гарантира както високата степан на готовност на органите на управление и силите за реагиране, така и сигурността на гражданите. Вицепремиерът ще направи предложение в тази посока пред Министерския съвет.

Укрепването на критичната инфраструктура, предприемането на превантивни мерки, изграждането и интегрирането на комуникационно-информационни системи и провеждането на обучения изискват сериозен финансов ресурс, допълни тя.

Националната сигурност трябва да бъде изведена на първо място като основен приоритет, подчерта вицепремиерът.