Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна да се намесва открито в българската вътрешна политика. Това са коментирали експерти, след като той направи безпрецедентно видеообръщение към ДПС, пише EURACTIV.

На 12 декември Ердоган се обърна в кратко видео към партийната конференция на ДПС, която преизбра Мустафа Карадайъ за нов мандат като председател на формацията.

Изданието пояснява на международните си читатели, че ДПС има постоянно присъствие в политическия пейзаж на България, като в момента има 25 депутати в 240-членното Народно събрание. Допълва се, че официално ДПС е в опозиция, но те подкрепиха правителството на Бойко Борисов в решителни моменти в замяна на икономически ползи.

Ердоган похвали "скъпия си приятел" Борисов за борбата с коронавируса

Ердоган похвали "скъпия си приятел" Борисов за борбата с коронавируса

Той участва с видеообръщение в Х-ата национална конференция на ДПС

"Уважаеми членове на Движението за права и свободи, скъпи братя и сестри, поздравявам ви с най-сърдечните чувства на любов и копнеж", каза Ердоган в обръщението.

Той добави: "Виждаме, че при управлението на моя скъп приятел Бойко Борисов, България се справя с кризата, причинена от пандемията. Въз основа на разбирането, че приятелите се познават в нужда, Турция също подкрепя, доколкото е възможно, приятелски настроени и братски народи."

Изявлението дойде ден след като стана известно, че Борисов, заедно с германската канцлерка Ангела Меркел, са допринесли за блокирането на усилията за налагане на санкции срещу Турция на срещата на лидерите на страните членки на ЕС на 10 и 11 декември.

Важно е да се отбележи, посочва изданието, че Ердоган похвали Борисов, но пропусна да спомене Ахмед Доган, историческия лидер на ДПС, който в миналото нарече Ердоган "диктатор". Преди парламентарните избори през 2017 г. Турция неуспешно се опита да създаде ДОСТ, втора етническа турска партия в България, в пряка атака срещу ДПС.

Попитан от EURACTIV за коментар, бившият български външен министър Ивайло Калфин е припомнил, че ДПС е имала сложни отношения с Турция, особено при управлението на Ердоган.

"Обръщението на Ердоган към форума на ДПС е историческо. ДПС е в опозиция, но те имат лост над правителството и очевидно го използват. Партията се нуждае от силно присъствие във властта и подкрепата, която идва от Турция, трябва да им помогне да имат по-висок резултат от изборите и по-силни инструменти за преговори за бъдеща коалиция", коментирал Калфин.

Припомня се, че България трябва да проведе парламентарни избори през пролетта.

Социологът Първан Симеонов от "Галъп" се е съгласил, че Ердоган за първи път се опитва да се позиционира като фактор в българската вътрешна политика.

"ДПС беше отявлен противник на Ердоган в продължение на години, а сега изявлението на Ердоган беше издигнато на държавно равнище. Това е голяма политика", подчертал Симеонов.

Според него чрез откритото спомеванане на името на Борисов на политически форум на ДПС Ердоган легитимира бъдещото политическо сътрудничество между ДПС и партията на Борисов ГЕРБ.

Също така по думите на Първан Симеонов Ердоган досега е можел да разчита на Борисов в Европа, "така че жестът е вътрешен".

Калфин също смята, че обръщението на Ердоган трябва да се разглежда в контекста на двустранните отношения.

"Факт е, че Борисов представлява Ердоган в ЕС, както самият Ердоган каза преди години. Той каза, че бил доволен, че неговият приятел Борисов е гласът на Турция в ЕС. Това е кристално ясно. С обръщението си към ДПС, Ердоган повтаря същото нещо пред техния електорат", коментира Калфин.

Когато Ердоган стана президент, добави Калфин, той "разви теорията за влиянието на бившата Османска империя и заяви, че всички страни, които са били част от нея, са област на интерес за Турция. Така че отношението на Ердоган към България продължава да отразява отношението на бившия владетел, който гледа към своите територии".