Германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов са блокирали по-твърди европейски санкции срещу Турция. Това съобщава изданието "Юроактив", цитирано от БГНЕС.

Посочва се, че срещу строги санкции са се обявили също Испания, Италия, Малта и Унгария. Австрия е подкрепила наказателните мерки, а Франция, която първоначално искаше твърд отговор на Европейския съюз, е смекчила реториката си срещу Анкара.

От своя страна френския вестник "Монд" пише, че най-силна позиция срещу санкциите са изразили Унгария и България. Причината за това според изданието е, че те не искат да застрашат добрите си търговски отношения с Анкара.

ЕС разшири санкциите срещу Турция, но не забрани сделките

ЕС разшири санкциите срещу Турция, но не забрани сделките

В "черния списък" влизат още турски граждани

На приключилата среща на върха евролидерите разшириха списъка със санкционирани физически лица и се договориха до март догодина да изготвят доклад за състоянието на отношенията между Турция и ЕС в сфери от политиката до търговията. Брюксел обяви и че ще координира действията си спрямо Анкара с новата администрация на САЩ.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък благодари на страните членки, които са допринесли за смекчаване на санкциите.

Разумните страни членки на ЕС предотвратиха играта срещу Турция, заяви той.

Относно очакваното повторно обсъждане на този въпрос на следващата среща на върха през март той заяви, че Турция ясно трябва да каже, че не е възможно да бъде решено нищо срещу нея на следващата среща на върха в Брюксел.

Ердоган: Каквито и санкции да ни наложи ЕС, те няма да навредят много на Турция

Ердоган: Каквито и санкции да ни наложи ЕС, те няма да навредят много на Турция

Досега санкции са наложени само на двама души...