Още 57 български граждани ще бъдат евакуирани от Израел, съобщават от Министерството на външните работи. МВнР, българското посолство в Тел Авив и Дирекция "Ситуационен център" са осигурили места за полет на частна компания за 11.10.2023 г.

Сред българите напускащи страната са 29 туристи, семейства с малки деца и граждани, намиращи се в особено рискови зони. От МВнР уточняват, че евакуацията обхваща всички наши сънародници в Израел, заявили краткосрочно пребиваване в страната.

Българското посолство в Тел Авив посочва, че летище "Бен Гурион" продължава да работи с ограничен капацитет и различни авиокомпании изпълняват част от редовните си полети до други държави.

Дирекция "Ситуационен център" към МВнР и Посолството на Република България в Тел Авив изготвят списък на желаещите да бъдат изведени от Израел български граждани, който ще бъде ползван при евентуален бъдещ полет от страната.

Транспортният министър Георги Гвоздейков заяви готовност, ако се наложи, да бъдат изпълнени извънредни полети и да бъде евакуиран всеки един, който иска да се прибере обратно в България.

"Процесите по извършване на полета са в комуникация и синхрон с Министерството на външните работи, защото има строго определени правила, включително от Европейската комисия", обясни министърът.

Към момента обаче няма обявена евакуация на европейски граждани от Израел. Затова България помага единствено на хората, които са отишли там краткосрочно и нямат възможност да се приберат, тъй като някои от авиокомпаниите не изпълняват полетите си. Гражданите, които имат постоянно пребиваване в Израел, си остават там, защото няма ситуация на евакуация на всички граждани", допълни Гвоздейков.

Припомняме, че след нападението на Хамас над Израел, редица държави започнаха да евакуират своите граждани от страната. Правителственият самолет евакуира 92-ма български граждани. Ден по-късно у нас пристигна и втора група българи.

Оказваме нужното съдействие на бедстващите българи, уверява посланика ни в Израел

Оказваме нужното съдействие на бедстващите българи, уверява посланика ни в Израел

Към момента има две възможности за напускане на страната - летището "Бен Гурион" и пристанището в Хайфа