"Страхувам се, че парламентарните избори на 4 април няма да са различни от предишните два избора". Toва заяви Тихомир Безлов, старши анализатор програма "Сигурност" към Центъра за изследване на демокрацията по време на онлайн пресконференция на тема "Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние", организирана от АКФ.

Безлов отговори на въпрос на News.bg дали очаква на сегашните парламентарни избори на 4 април лице на вота отново да бъдат финансовият стимул, кебапчетата и кюфтетата.

"Маркет линкс": Протестният вот може да обърне изборите

"Маркет линкс": Протестният вот може да обърне изборите

Запазва се дистанцията между основните политически играчи

По думите му отдавна моделът на кебапчетата вече не се използва, но в момента има силно монетаризиран подход - там, където има купен вот, защото при корпоративния вот е различно. При купения вот има нарастване на цените. Ако на изборите през 2014 г. средната цена за един купен вот е била между 30-50 лева, то на местните избори през 2019 г. на места наблюдателите са засекли и значителни трицифрени числа за продажба на глас, изтъкна Безлов.

"Изглежда на тези избори също ще има по-високи числа", посочи той и се пошегува, че "за съжаление нямаме свободен пазар на цените на гласовете". Не можем да правим на национално ниво средни цени на един глас, защото цените са много локални и зависят от състоянието на хората по места, уточни Тихомир Безлов.

Той обясни, че темата за купения и за контролирания вот е актуална още от първите свободни избори през 90-те години. Тогава изборната ситуация била наивна - предразполагали избирателите с капачки и олио, но след това имаме еволюцията до ориз, брашно и макарони.

"Едно от нещата, които за мен бяха относително доста тревожни е, че през 2003-2005 г. започна купуването на гласове да излиза от ромските общности и да се разпространява в квартали на големи градове", отчете Безлов.

Избори за народни представители 2021: Как да гласувате с машина

Избори за народни представители 2021: Как да гласувате с машина

Имате право да изберете как да гласувате: с хартиена бюлетина или чрез машина

Към 2013-2014 г. се наложил въпросът дали може да бъдат направени несубективни оценки за купения и контролирания вот, които не просто да оценяват риска, а да се направи инструмент, който да има практическа полза.

На изборите през 2017 г. трите големи политически партии си поделили секциите в страната. Това, което би могло да се направи, за да се ограничи този риск на парламентарните избори, е в зависимост от големината и ресурсите, отговорните институции да се опитат да ограничат аномалиите. Около 800 избирателни секции предразполагат за купен и корпоративен вот - въпросът е колко купувачи ще бъдат заловени и какви обвинения ще им бъдат повдигнати след изборите на 4 април.

Директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев, отбеляза, че през последните години купуването на гласове и съмненията за манипулация са устойчиви хомогенни и съпътстващи всеки един избирател. Тези съмнения ерозират доверието в институциите и водят до устойчива и по-ниска избирателна активност, убеден е Станкушев.

Амбицията на АКФ е методологията да може да бъде използвана за идентифициране на рискови секции за бъдещите избори. Анализът стъпва на резултатите от всички парламентарни и местни избори от 2013-2019 г. Станкушев е на мнение, че общественото и медийното внимание може да окаже възпиращ ефект върху участниците в процеса по контролирания и купен вот в България.

Криминологът Мария Карайотова допълни, че прегледът на данните от изследването на Антикорупционния фонд показват, че на предишни парламентарни избори през 2017 г. някои от секциите отбелязват изключително висок брой на недействителни бюлетини, други секции имали изключително висок брой на недействителни гласове. При купуването на гласове, купувачът може да изисква от избирателя да покаже по какъв начин е гласувал, посочи тя.

ЦИК обещава да спази срока за обявяване на окончателните резултати от изборите

ЦИК обещава да спази срока за обявяване на окончателните резултати от изборите

Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров

Купеният или контролираният вот оказва съществено влияние по посока опорочаване на изборния процес и намаляване на доверието на хората към изборите като механизъм, и към парламента като институция, посочи Карайотова. По думите й почти няма политическа партия, която да не се е възползвала от купен вот, но основното влияние на този вот може да се изрази във вдигането на бариерата за влизане в парламента, не толкова върху окончателния резултат на самите партии.

В заключение Карайотова допълни, че всеки добре обмислен и осъзнато подаден вот е част от борбата срещу явлението купен или контролиран вот.