Седмица преди редовните парламентарни избори се запазва дистанцията между основните политически играчи се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са "Има такъв народ".

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от БиТиВи и "Маркет линкс", проведено сред 1026 души над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Шанс да прескочат бариерата за влизане в новото Народно събрание имат още ДПС и "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!". ВМРО са на ръба.

Снимка 524837

Източник: btvnovinite.bg

Според проучването ГЕРБ имат 18,4% доверие от всички анкетирани, а процентът им на доверие от тези, които са заявили, че ще гласуват е 22,8%. БСП са с 15,7% , а от хората, които ще гласуват са спечелили доверието на 18,1%. За партия "Има такъв народ" ще гласуват 11,7%, а от тези, които са декларирали, че ще отидат до урните - 12,7%.

8,2% от запитаните ще гласуват за ДПС, а 9,0% е подкрепата от тези, които са заявили, че ще гласуват.

За "Демократична България" са заявили подкрепата си 5,1%, а от тези, които ще гласуват - 7,5%.

За "Изправи се.БГ" са обявили, че ще гласуват 4.0%, но сред хората, казали, че ще отидат до урните това е 4.5%. Според проучването ВМРО би спечелило 2,7%, а сред тези, които са заявили, че ще гласуват - 3,3%.

Според социолозите се очаква протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

ЦИК обещава да спази срока за обявяване на окончателните резултати от изборите

ЦИК обещава да спази срока за обявяване на окончателните резултати от изборите

Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров

31% от запитаните са за отлагане на редовните парламентарни избори, насрочени за 4 април 2021 г. 48% не са съгласни да се отлагат изборите, а 21% не могат да преценят.

Социологът и управител на "Маркет линкс" Добромир Живков обясни, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност, допълни Живков.

Намалява процентът на хората, които заявяват категорично, че ще упражнят правото си на избор. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Избори за народни представители 2021: Как да гласувате с хартиена бюлетина?

Избори за народни представители 2021: Как да гласувате с хартиена бюлетина?

Изборният ден започва в 7:00 ч. и завършва в 20:00 ч.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление, каза Живков.

Сметката за изборите набъбна с 1,21 млн. лв.

Сметката за изборите набъбна с 1,21 млн. лв.

Допълнителните средства са за Министерството на външните работи

По думите му социолозите от години предупреждават за подобен проблем. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател, каза социологът.

Според Добромир Живков цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.

анкета

Ще гласувам за:

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 25.6%

БСП 12.5%

ДПС 1.9%

Има такъв народ 13.4%

Демократична България 17.0%

ВМРО 4.5%

Изправи се. Мутри вън! 5.6%

Патриотична коалиция Воля - НФСБ 4.5%

Републиканци за България 4.8%

АБВ 1.2%

Други 9.0%