"През седмицата ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите".

Това посочи пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Той уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап. И уточни, че протоколът за тези избори е максимално опростен в сравнение с предишни години.

"Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен", категоричен е Димитров.

Прогнозата на политолози: Призракът на предсрочните избори надвисва на 5 април

Прогнозата на политолози: Призракът на предсрочните избори надвисва на 5 април

Около това мнение се обединиха Стойчо Стойчев и Юрий Асланов

"Информационно обслужване" ще разкрие допълнителни пунктове, компютри, за въвеждане на данните и това ще става по-бързо.

Димитров уточни, че базите данни ще се обновяват периодично на страниците на ЦИК.

Всеки член на СИК ще може допълнително да провери повторно протоколите си. Следва и повторно създаване на база данни в ЦИК и сравняване на числата, при разминаване ще се прави анализ. Внушенията за манипулации са неоснователни, отбеляза говорителят на ЦИК.

Димитър Димитров допълни, че до ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани. Той обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции.

82 заявления са подадени до момента за гласуване с подвижна урна в София

82 заявления са подадени до момента за гласуване с подвижна урна в София

Крайният срок да се заяви това е 31 март

"Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден", поясни Димитров. 

По повод неодобрение от българските общности в чужбина спрямо членовете на секционните комисии зад граница Димитров коментира:

"Хората очакват да са активна част от изборния процес, но партиите са изчерпили лимита за членовете".

ЦИК няма да променя изборния протокол

ЦИК няма да променя изборния протокол

Нямало нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс