"Опазването на нашия живот и живота на близките ни, е наша отговорност". Това заяви пред bTV председателят на  организацията на евреите в България „Шалом" Максим Бенвенисти на дискусия дали има психоза след терористичните актове в Париж и кацналия след сигнал за странен предмет на борда самолет на летище Бургас.

"В Израел години наред полагаме сили, да обучим нашето население да се грижи преди всичко за себе си. Издадохме една непретенциозна дипляна, която дава съвети. Тези съвети повечето хора ги знаят и без да четат брошурата, но те не са били подреждани в система", каза Бенвенисти.

В тази брошура не е публикуван телефона, който действа на територията на Израел за подаване на сигнали при съмнение за подготвян тероритстичен акт, защото: "От шегата до провокацията могат да минават през него и не всеки трябва да го знае", каза председателят на еврейската организация в България.

"Обучаваме гражданите си, че сигурността е първо техен въпрос и трябва да комуникират с всички служби там, където са. Нашата сигурност е наша собствена отговорност", каза Бенвенисти.

Според него еврейската общност има по-голяма сензитивност, където и да живее. Във Франция живеят около 600 хиляди евреи, там са най-много от другите страни в Европа. Те се делят на две основни групи - френските евреи, които не се отличават от обществото, те са много малко.

Втората група - на дошлите от Северна Африка френски евреи, те купуват жилища в Израел. Те създават резервни места за живот, особено тези, които идват от Северна Африка. Те не са спокойни за бъдещето на френското общество като общество, което ще осигури тяхната сигурност. Българските евреи са спокойни, убеден е Бенвенисти.

Бившият секретар на МВР Николай Радулов смята, че е необходимо да свикваме с антетирористичните мерки. "По-добре пътниците да се забавят, да имат някакво неудобство, отколкото да съжаляваме след това, че не сме направили необходимото. Така хората се научават, изграждат си навици и при евентуален акт знаят какво да правят", каза той.

За бившия служител на Военното министерство Йордан Божилов българското общество няма тази култура на сигурност, която се гради в много държави. "Бих заложил за повече мерки за сигурност, по-добра комуникация. Тези терористи (във Франция - б.р.) са минали през много държави", каза Божилов.

На тази реплика отговори Радулов: "И терористите си променят тактиката, това е едно състезание между специалните служби и престъпния свят. Нали се сещате, че мозъкът на такава мащабна терористична операция не може да е един 20-годишен хлапак", каза Радулов относно публикуваните снимки на Абделхамид Абауд.

Според Божилов най-важното средство за борбата с тероризма е решаване на социалната база, тероризмът е средство, каза той и бе допълнен от Николай Радулов, че останалите страни увеличават числеността на своите служби, а ние не можем да назначим граничари, за да спрат потоците емигранти, част от които може да са терористи.

" В България трябва да обединим експертната общност, за да търсим решение. Не сме богата държава, за да разпиляваме ресурс", допълни Божилов.